Salmonelloos levib peamiselt koduköökides

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorest muna kasutades tuleb alati arvestada salmonelloosiohuga.
Toorest muna kasutades tuleb alati arvestada salmonelloosiohuga. Foto: SCANPIX

Eestis tuleb suuri salmonelloosipuhanguid ette üsna harva, sageli saab salmonelloosipuhang alguse hoopis koduköögis ja levib ühe  pere keskel.

«Suur osa kõikidest salmonelloosi haigestumistest registreeritakse kolletena,» kinnitas terviseameti avalike suhete nõunik Iiris Saluri. Koldeks loetakse kui ühest allikast, perest või kollektiivist nakatub kaks ja enam inimest.

«Eelmisel aastal registreeriti kolletena ligi pooled salmonelloosi haigestumised. Õnneks on ülekaalus väikesed kolded, suuri puhanguid tuleb ette üsna harva,» rääkis Saluri.

Viimane suurem kolle oli Tallinna vanalinnas asuv söögikoht Taco Express, kus haigestus ligikaudu 80 klienti. Puhangu põhjustas ise salmonelloosi nakatunud söögikoha töötaja.

«Haigestumisel on reeglina tegu toidutekkelise nakkusega, aga ette on tulnud ka sekundaarset haigestumist, mis tähendab, et näiteks lõikate ühel lõikelaual toorest kana ja siis viilutate samal lõikelaual võileivale kurki,» toob Saluri näite. Tema sõnul tuleb toiduga hoolsalt ja ettevaatlikult ringi käia.

«Salmonelloosiga on õnneks hetkel olukord kena, selle aasta kahel esimesel kuul on haigestunute arv möödunud aasta sama ajaga vähenenud kolm korda,»kinnitas Saluri. Möödunud aastal registreeriti kolme kuu jooksul 29 salmonelloosi haigusjuhtu

Salmonelloosi vältimiseks on nõuandeid aga ridamisi.

  • Pese käsi sooja vee ja seebiga vähemalt 20-30 sekundi jooksul enne ja pärast a) toidu valmistamist, b) tualetis käimist, c) imiku mähkmete vahetamist ja d) lemmikloomadega tegelemist;
  • Pärast iga toidu valmistamist vaheta nõud ja töötlemisvahendid ning pese need puhtaks;
  • Toiduvalmistamise käigus kasuta paberist ühekordse kasutamise kuivatus- ja puhastuspaberit.

Salmonelladega ristsaastumise vältimiseks:

  • Hoia alati (ka külmkapis) looma-, linnu- ja kalaliha ning munad eraldi üksteisest;
  • Kasuta võimalusel eraldi looma-, linnu- ja kalaliha lõikelaudu;
  • Pese kõiki toiduvalmistamise vahendeid (nõusid, lõikelaudu, nuge jm) pärast seda, kui need on toore liha või munadega kokku puutunud;
  • Ära aseta valmistoitu nendele nõudele, kus enne seda on hoitud toorliha või -mune.
  • Pea kinni liha- ja munatoitude kuumtöötlemise nõuetest
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles