Eestis suitsetavad ennekõike madalama haridusega inimesed

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Tomson

Eestis suitsetab 35 protsenti täiskasvanutest  ning suitsetajaid on märksa rohkem madalama haridusega inimeste seas.

Mullu suitsetas 16-64-aastastest Eesti elanikest iga päev veerand, selgub Tervise Arengu Instituudi koostatud Eesti täiskasvanud elanikkonna terviseuuringust. Iga päev teeb suitsu 36 protsenti meestest ja 18 protsenti naistest. Aeg-ajalt suitsetajaid on 8 protsenti. Põhiharidusega meestest suitsetasid iga päev pea pooled, kõrgharidusega meestest vaid iga kuues.

Põhiharidusega naistest suitsetas  päev-päevalt iga neljas, kõrgharidusega naiste puhul kümnest naisest vaid üks.
 62 protsenti  igapäevasuitsetajatest tahab sellest loobuda.

 Kõrgeim osakaal suitsetamist maha jätta soovijate seas on 35-44- aastastel suitsetajatel – selle vanuserühma meestest tahab suitsetamisest loobuda 71 ja naistest lausa 76 protsenti.

Noorte suitsetamise kohta leiab kõige viimasemaid andmeid 2011. aastast. Toona 15- kuni 16-aastaste kooliõpilaste seas tehtud ESPAD uuringu kohaselt on 73 protsenti Eesti 15- kuni 16-aastastest noortest  suitsetamist proovinud vähemalt korra.
 40 protsenti poistest ja 26 protsenti tüdrukutest ütles, et oli esimest korda proovinud suitsu 11-aastaselt või nooremalt.
16 protsenti tüdrukutest ja 19 protsenti poistest ütlesid, et on suitsetanud viimase 30 päeva jooksul iga päev vähemalt ühe sigareti. Enamik noori  hindas sigarettide kättesaadavust «küllalt kergeks» või «väga kergeks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles