Kontaktlääts võib silma rikkuda

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läätse kandmise reeglite vastu eksimine võib rikkuda silma.
Läätse kandmise reeglite vastu eksimine võib rikkuda silma. Foto: SCANPIX

Silmakirurgi Pait Teesalu sõnul võivad kontakläätsed põhjustada silmale hulgaliselt probleeme kui ei hoita piisavald hügieeni või kasutatakse läätsesid liiga pikalt.

Näiteks võib kontaktlääts saastuda mikroobidega, mis tekitavad sarvkestapõletiku ja tuhmumise, millest saab lahti vaid sarvkesta siirdamisega.

Kontaktlääts hõõrub epiteeli ja  muudab sarvkesta kuju. «Samas neid läätsekandjaid, kellel õhukese sarvkesta pärastoperatsiooni teha ei saa, on suhteliselt vähe. Pigem on probleemiks kuiva silma sündroom, mida on läätse kandjatel rohkem, » ütleb Teesalu.

Enne nägemist korrigeerivat lõikust tuleb olla vähemalt nädal läätsedeta. «Epiteel on kontaktläätsest stressis ja väsinud. Lõikus on lisa stress, igal juhul on parem kui silma pind on protseduuriks valmis,» põhjendab Teesalu. 

Enne ja pärast epiteeli eemaldamisega protseduuri süüakse sageli veel ka antioksüdandina C-vitamiini, et vähendada põletiku ja armistumise riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles