Fertilitas lõpetab sünnituste vastuvõtu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne ilmakodanik koos oma emaga.
Vastne ilmakodanik koos oma emaga. Foto: SCANPIX

Pea kakskümmend aastat tegutsenud erahaigla Fertilitas otsustas lõpetada sünnitusabi tagamise, kuna see ei tasu end majanduslikult ära.

«Kahjuks see nii on, et alates maist me sünnitusabi lõpetame. Kõik muu, raseduse jälgimine, lastearsti vastuvõtud ja muu jääb alles,» rääkis Fertilitas juhataja Ivo Saarma.

Arsti sõnul on selle otsuse põhjuseid mitmeid. «Mis siin salata, siin on pragmaatiline põhjus. Majanduslikult ei ole võimalik ära majandada,» tunnistas haiglajuht. Saarma sõnul on sünnitusabi kõrgete püsikuludega ja majanduslikult ei ole praeguse hinnapoliitikaga võimalik ots-otsaga kokku tulla. «Haigekassa hind on orienteeritud sellele, et alla 500 sünnituse toime ei tule ja isegi selle korral on kõrvaltoetust vaja,» tõdes arst.

Fertilitases on sünnitusabi alates 2007. aastast toonud kahjumit. «See on meile olnud emotsionaalset oluline,  aga kusagilt maalt peab tegema selle majandusliku otsuse,» nentis arst nukralt. Ta kinnitas, et lõpetamisotsust on pikalt vaagitud ning haigla on proovinud ka olukorda muuta, kuid tulemusteta.

Saarma sõnul oli nende haiglas stabiilselt 500 kuni 600 sünnitust aastas, kuid juba teist aastat on see langenud alla neljasaja. «Eks seda mõjutab nii Eesti langev iive, aga olulisemat rolli mängib see, et meie konkurendid pakuvad head teenust,» rääkis arst.

Kui erahaigla 1994. aastal alustas, siis oldi esimesed, kes pakkusid perekeskset sünnitusabi. «Siis oli meil kindel missioon täita. Mulle tundub, et tänaseks oleme me sellel täitnud, sest perekeskset sünnitusabi pakub kogu Eesti,» sõnas Saarma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles