Uuring: poetšekid tõstavad vähiriski

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arve. Illustratiivne foto.
Arve. Illustratiivne foto. Foto: Peeter Langovits

Prantsuse teadusuuringus leiti, et prinditud poetšekid või ka näiteks panga kviitungid on ohtlikud tervisele, kuna tõstavad vähiriski.

Seega ei soovita teadlased õhtuti oma kulude arvestamisel pikka aega arvetes ja kviitungites sobrada, kirjutab The Local.

Ka varem on räägitud sellest, et prinditud poetšekid kahjustavat vaimset tervist, panevad pea valutama ja tekitavad kerget südamepekslemist. Ent värskes Prantsusmaa sanitaarameti Anses tehtud uuringu tulemustes leiti, et poetšekid võivad kujutada vaimsest tervisest suuremat ohtu isegi meie füüsisele.

Anses teatab, et kemikaal bisfenool, mida kasutatakse poodide printerites ja ka kaardimakseterminalides, kahjustab sisesekretsioonisüsteemi ning võib põhjustada hormonaalseid häireid. See võib omakorda viia vähkkasvaja kujunemisele ning väärarenguga vastsündinuteni.

Bisfenooli kasutatakse nn termilise printimise jaoks, kus välditakse vedela tindi kasutamist. Ansesi raporti järgi on ohustatud rohkem just teatud ametialade esindajad. Kõige rohkem on ohustatud rasedad naised, kes töötavad ebasobivas keskkonnas, nagu supermarketid või pank, kus neil tuleb iga tööpäev katsuda bisfenooliga prinditud pabereid. Raporti järgi pole ka vahet, kas kasutada tšekkide puudutamisel kummikindaid.

Kokkuvõttes ütleb raport siiski seda, et õnneks puutub enamik inimesi küllaltki harva poetšekkidega kokku, mistõttu on risk madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles