Müügil võib olla võltsitud värvilisi kontaktläätsesid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvilised läätsed. Illustratiivne foto.
Värvilised läätsed. Illustratiivne foto. Foto: Marina Pushkar / Postimees

Terviseametile on saabunud teave, et müügil võib olla võltsitud värvilisi mittekorrigeerivaid kontaktläätsesid.

Võltsitud värvilised mittekorrigeerivad kontaktläätsed avastati liikmesriigist eelmisel aastal. Toodetele oli kantud CE märgistus koos teavitatud asutuse numbriga. Läätsede optiliseks korrigeerimisväärtuseks oli näidatud -0.00.

«Kuna tegemist on turujärelevalve süsteemi kaudu tulnud konfidentsiaalse teabega, siis täpsemat teavet eelpool mainitud konkreetsete juhtumite kohta avaldada ei saa,» teatab terviseamet.

Nõuetele mittevastavate toodete levitamise, ostmise ja kasutamise vältimiseks tuleks tähelepanu pöörata järgmisele aspektile – värvilised mittekorrigeerivad kontaktläätsed ei ole meditsiiniseadmed ja neile ei rakendu meditsiiniseadmele kehtestatud nõuded. Seega ei tohi tootele olla omistatud CE märki meditsiiniseadme õigusaktide alusel. Värvilised mittekorrigeerivad kontaktläätsed ei kuulu sellisesse tootegruppi, mille puhul CE märgi omistamine üldse nõutav oleks.

Lisatud teavitatud asutuse number on neljakohaline, mis on lisatud CE märgi juurde ja on mõeldud teavitatud asutuse identifitseerimiseks. Numbrid koos teavitatud sertifitseeritavate asutuste nimedega on leitavad Euroopa komisjoni kodulehelt.

Kõik maaletoojad, levitajad, kasutajad või teised tähelepanelikud kodanikud, kes märkavad müügil CE märgiga (kas koos neljakohalise numbriga või ilma) värvilisi mittekorrigeerivaid kontaktläätsesid, võiks sellekohase info edastada koheselt terviseametile.

«Nõuetele mittevastavate või võltsitud toodete kasutamisega võivad kaasneda infektsioonid, vigastused ja allergilised reaktsioonid,» hoiatab terviseamet ja lisab: «Edastatud vihjed oleksid väga suureks abiks nõuetele mittevastavate toodete tuvastamisel ja müügilt kõrvaldamisel.»

Kogu teade puudutab ainult värvilisi mittekorrigeerivaid kontaktläätsesid. Korrigeerivad kontaktläätsed on meditsiiniseadmed ja neile rakenduvad meditsiiniseadmetele kehtestatud nõuded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles