Lugeja küsib: miks nõutakse eakalt juhilt arstliku komisjoni tervisetõendit?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Toomas Huik

«Olen 75-aastane pensionär ja mul on kõikide sõidukite kategooriate ehk mootorrattast autorongini juhiload, mis kehtivad 2015. aastani. Nüüd liiklen ainult sõiduautoga, kuid vaatamata sellele nõutakse minult tervisetõendit, mille annaks välja arstlik komisjon mitte perearst.  Kui ma lepiksin ainult B-kategooria loaga, siis võiks tõendi anda ka perearst, aga ma ei taha teistest lubadest loobuda, sest kes teab, millal neid vaja võib minna. Miks need nõuded nii karmid on?» soovib eakas juht teada.

Vastab majandusministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda.

Euroopa Liidus reguleerib juhilubadega seonduvat Euroopa Parlamendi ja nõukogu direktiivi 2006/126/EÜ, mille kohaselt tõendab erinevate kategooria sõidukite juhtimisõigust juhiluba ning seda tohib väljastada üksnes isikutele, kes täidavad ettenähtud tingimusi. Muuhulgas on üheks tingimuseks isiku terviseseisundi vastavus kehtestatud nõuetele. Sellest lähtuvalt toimub ka Eestis juhilubade väljastamine.

Sellest tulenevalt peab mootorsõidukijuhi terviseseisund vastama kehtestatud tervisenõuetele, kusjuures bussijuhtide puhul on tervisetõendi väljastajaks liiklusmeditsiini komisjon. Juhtimisõigust tõendatakse juhiloa või liiklusregistri andmete alusel (näiteks kui isikul ei ole juhiluba Eestis liiklemisel kaasas). Küll aga tuleb tähelepanu juhtida asjaolule, et kui liiklusregistri andmetel on mootorsõidukijuhi juhtimisõigus seaduse alusel peatunud (saabub mootorsõidukijuhi järgmise tervisekontrolli läbimise tähtpäev ja isik ei ole uut tõendid Maanteeametil esitanud), juhindutakse liiklusregistri andmetest. Peatunud juhtimisõigusega liiklemine on aga karistatav.

Seega olukorras, kus inimesel on lisaks teistele kategooriatele bussi juhtimisõigus, kuid tema tervisetõendi on väljastanud perearst, peab ta oma juhiloa välja vahetama selliselt, et sellel ei kajastuks bussi juhtimise õigus. Vastasel korral oleks juhiloal toodud andmed vastuolus tegeliku olukorraga. Isikul oleks juhiloa põhjal täielik õigus bussi juhtimiseks, kuid isiku terviseseisund ei vasta kehtestatud nõuetele. Asjaolu, miks ta ei ole läbinud nõuetekohast kontrolli (kas ei soovi vastava kategooria sõidukit juhtida või isik ei vasta terviseseisund nõuetele), jääb juhilubade väljastajale teadmata, mistõttu tekib oht väljastada juhiluba isikule, kelle tervislik olukord ei luba vastavat sõidukit juhtida. Ühtlasi puudub politseiametnikul (sh Eestis väljas pool) võimalus kontrollida, millise tervisekontrolli isik on läbinud ning juhtimisõiguse olemasolu tõendamisel juhindutaks juhiloast. 

Vastava kategooria juhtimisõiguse taastamiseks (näiteks olukorras, kus isik soovib jälle bussiga liigelda) tuleb isikul lihtsalt läbida vastav tervisekontroll ning täiendavaid kohustusi või piiranguid ei rakendata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles