Koolikokkade tüli paljastas salmonelloosipuhangu põhjuse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolisöökla.
Koolisöökla. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Jõhvi vene gümnaasiumis kaks aastat tagasi toimunud salmonelloosipuhangu põhjuselt kergitas nüüd saladuseloori söökla kokkade vahel puhkenud tüli, kus muu hulgas süüdistatakse köögi personali laste tagant toidu varastamises.

Täpselt kaks aastat tagasi aprilli algul kuulutas Jõhvi vene gümnaasium välja karantiini, kuna õpilased haigestusid kümnete kaupa salmonelloosi, 20 last sattus haiglaravile, kirjutab Põhjarannik. Tervisekaitseameti Ida talituse direktor Olga Smolina ütleb nüüd, kaks aastat hiljem, et epidemioloogiliselt sai nendele asi siiski tookord sellise vastuse: salmonella levis saastatud hapukoorekreemiga. Kreem valmistati esmaspäeval, aga pakuti lastele teisi- ja kolmapäeval, mis tähendas, et salmonellal oli piisavalt aega paljunemiseks valmistoidus. Ent koolisöökla kokad teadsid veel karmimat tõde: munad, millest salmonelloosipuhang alguse sai, klopiti lahti reedel ja jäeti kogu nädalavahetuseks seisma. Mis tähendab, et kui salmonella oli ainult ühes munas, siis oli bakteril aega paljuneda kogu nädalavahetuse.

Loomulikult ajas see sündmus jalule tervisekaitsjad ning veterinaar- ja toiduameti spetsialistid.

Kui veterinaar- ja toiduameti spetsialistid sööklat kontrollisid, ei avastanud nad salmonellat ei munades ega ka köögiplokis – jäljed olid juba hävitatud. Kokad hoidsid repressioonide hirmus suud lukus.

Ent umbes samal ajal hakkas koolisööklas arenema konflikt. Üks kokkadest, kes oli kollektiivis kõige uuem, hakkas mässama sööklas toimuvate varguste vastu. Naise sõnul oli see sööklas tavaline lugu, kui hoolikalt puhtaks pestud jäätmenõudes tassiti sööklast minema liha, piimatooteid – kõike mida parajasti vaja. «Ma tunnistan, et olin ka selles süsteemis sees, vedades oma autoga neile koolisööklast pärit toiduaineid koju. Peakoka sõber käis ja võttis külmkapist, mida tahtis. Lõpuks ma lõpetasin vargustes osalemise ja hakkasin rääkima, et nii ei tohi teha,» rääkis naine.

Möödunud nädalal sai kooli direktor  Mare Lihtsa rikkumiste vastu tõusnud kokalt ettekande, kus teatas: 3. aprillil valas peakokk juba valmis supi sisse kaks liitrit vett; 3. aprillil andis peakokk korralduse segada eelmise päeva porgandisalat kokku sellega, mida serveeritakse 4. aprillil; 25. märtsil anti lastele leiba ja piima, mille mõlema säilivustähtaeg lõppes nädal varem.

Ütlused võeti nii peakokalt kui ka tema rikkumistest teada andnud alluvalt. Viimane kinnitas regulaarseid vargusi, öeldes, et eriti suur viha tema vastu puhkes köögis siis, kui ta võttis videosse, kuidas peakoka sõber tassib sööklast minema kotti kartulitega. Peakokk tunnistas rikkumisi nii tähtaja ületanud toiduainete kui ka kahe aasta taguse tooreste kanamunadega, kuid vargusi eitas.

Eelolevast esmaspäevast alates on kooli peakokk töölt vallandatud.

Üleeile tegi vallavalitsus politseile avalduse, kus palutakse alustada uurimist salmonelloosi põhjuse ja väidetavate varguste väljaselgitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles