Sõritsa: kui mujal on kapitalism, siis meditsiinis ei saa olla ainsana sotsialism

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elite Kliiniku juht Andrei Sõritsa.
Elite Kliiniku juht Andrei Sõritsa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Erakliiniku Elite juhi Andrei Sõritsa sõnul peaks riik hea peremehena panema ka väiksemad haiglad raha lugema ning mõtlema, kas sünnitusosakonna ülalpidamine tasub end turumajanduse tingimustes ära või mitte.

«Praegu on küsimus, kas riik on hea peremees, kui ta doteerib kolme kõrvuti haiglat ja maksab seal kolmele valvebrigaadile tasu. See on ju mõttetu,» rääkis Elite erakliiniku juht Andrei Sõritsa. Tuntud naistearsti sõnul hea peremees nii ei käituks, sest ta püüaks maksudest laekuvat raha kasutada optimaalselt.

«Kui mina saaksin rahva raha, siis panen ka kaks brigaadi valvesse, hoiaksin tööl kaks anestesioloogi, naistearsti, ämmaemandat, lastearsti, operatsiooniõde ning lendaksin kosmosesse,» ironiseeris Sõritsa. «Miks riik seda endale lubab?» küsis ta retooriliselt.

Sõritsa sõnul ei ole praegu küsimus mitte selles, et riik peaks hakkama väikseid sünnitusosakondi kinni panema, vaid need peaksid töötama samadel tingimustel nagu erakliinikud.  «Kas meie saame riigilt raha renoveerimiseks, aparatuuri ostmiseks, valvetasudeks? Ei.» vastas Sõritsa ise oma küsimusele. Kui erahaiglad peavad ilma sellise riigipoolse toetuseta hakkama saama, siis miks väikseid sünnitusmaju ei panda raha lugema, soovis ta teada.

Tema hinnangul peab riik doteerima strateegiliselt olulisi haiglaid, kuid kindlasti ei pea riik sama teenuse eest kolmekordselt maksma.

«Me ei saa meditsiinis ehitada sotsialistlikku süsteem, kui ümberringi on kapitalism.  Me peame hakkama  majandama turutingimustes ja kui seda teeme, siis turg näitab, mis on rentaabel ja mis mitte,» leidis Sõritsa. Ta lisas, et kui Põlva inimesed tahavad seal sünnitada ja seda teevad ning sinna tullakse sünnitama ka Venemaalt ning haigla ei saa riigilt valvetasu ega dotatsiooni, siis ei ole selles arsti hinnangul midagi halba. Aga kui sellises haiglas pole tingimused piisavalt head, siis küsitakse hoone renoveerimiseks euroraha.

«Aga see on ju dotatsioon. Mida rohkem me doteerime, seda halvem turu olukord on,» rõhutas Sõritsa. Ta lisas, et tegelikult võiks ju ka Eestis sotsialismis edasi elada. «Aga kulud on liiga suured, me ei teeni nii palju,» tõdes Sõritsa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles