Perearstide seltsi juht: lastehaigla kutsub patsiente ise tagasi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diana Ingerainen.
Diana Ingerainen. Foto: Toomas Huik

Eesti Perearstide Seltsi juht Diana Ingerainen kinnitab, et Tallinna lastehaiglas öeldakse sageli erakorralise meditsiini osakonda pöördunud patsientidele, et pöörduge tagasi kui uued kaebused tekivad.

Eesti Perearstide Selts tegi juhi Diana Ingeraineni kinnitusel väga põhjaliku uuringu paralleelselt Tallinna lastehaiglas ja Tartu Ülikooli kliinikumis, kus neljal erineval aastaajal vaadati pöördumisi ühe nädala jooksul.

«Põhimõtteliselt tuli välja, et suurem osa emadest-isadest ei olnud enne EMOsse pöördumist oma perearstiga konsulteerinud ega üleüldse kuskilt nõu küsinud. Nad pöördusid ikkagi sellepärast, et kogu läbivaatuse sai kiiresti ja kohe. Enda aega ei pidanud planeerima, vaid läksid ja said kohe abi,» rääkis Ingerainen.

Tema kinnitusel joonistus välja ka erinevus Tartu ja Tallinna vahel. «Kui Tartus paluti edaspidi pöörduda perearsti poole, siis Tallinna lastehaiglas soovitati tagasi pöörduda, kui on küsimusi või midagi hakkab muret tegema.»

Kui inimene jääb ise hätta, tuleks Ingeraineni sõnul esimese asjana küsida nõu telefonitsi. «Telefonitsi nõustamine toimib ja toimub ning ilmselt muutub veel laialdasemaks. Meil on see pädevus teha kindlaks kui kiire on probleem. Meil on Eestis üldse probleemiks see, et haigete lastega liigutakse väga palju ringi. Esimesed kolm kuni viis päeva ei peaks viirusinfektsiooniga lapsega midagi erilist ette võtma. Esialgu kasutada käsimüügiravimeid vastavalt nõuannetele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles