Uuring: liigne koolajookide tarbimine võib tekitada lihaste halvatuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: liigne koolajookide tarbimine võib tekitada lihaste halvatuse
Uuring: liigne koolajookide tarbimine võib tekitada lihaste halvatuse Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline uuring näitas, et liigne koolajookide tarbimine võib lihaseid nõrgendada ning isegi lihaste halvatuse esile kutsuda.

Koolajookide tarbimise tõttu langeb vere kaaliumitase ohtlikult madalale ning pidev tarbimine hoiabki seda madalal, vahendab BBC väljaannet Journal of Clinical Practice.

Arstide sõnul mõjutab kaaliumipuudus esmajärjekorras lihaseid.

Uurijad tõid kaks näidet koolajookide kahjuliku mõju kohta. Esimeses vajas üks Austraalia emukasvataja haiglaravi, kuna ta kopsud hakkasid üles ütlema. Mees oli päevas koolajooke joonud 4 – 10 liitrit.  Emukasvataja paranes, kuid loobus pärast seda koolajookidest.

Teise juhtumi puhul oli tegemist naisega, kes jõi kuue aasta jooksul koolajooke regulaarselt.  Naine kannatas pideva väsimuse ja isutuse all  ning oksendas sageli. Uuring näitas, et naisel oli südamerütmi häire, mis oli tekkinud vere madala kaaliumisisalduse tõttu.

Koolajookidest loobunud naine tervenes.

Arstide arvates ei ole need kaks juhtumit erakordsed, vaid neid tuleb pidevalt ette.

«Kuna koolajookide tarbimine on igapäevane, siis ei ole need erijuhtumid,» selgitasid arstid.

Arstid lisasid, et koolajooke reklaamitakse pidevalt ja seda tehakse üsna agressiivselt.

«Kümned miljonid inimesed on harjunud päevas ära jooma 2-3 liitrit koolajooke. Nende tervis kannatab, kuna koolajoogid viivad organismist kaaliumit välja,» selgitasid uurijad.

Arstide sõnul hoiab pidev koolajookide joomine kaaliumitaseme madalal, mõjutades organismi negatiivselt.

«Madal kaaliumitase mõjutab väga palju ka lihaseid, muutes need nõrgaks või tuues kaasa isegi lihaste halvatuse,» sõnasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles