Perearstinduses tuleb digipööre

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept.
Digiretsept. Foto: Liis Treimann

Eilsest said perearstid hakata kasutama Medisofti Perearst2 programmiuuendust, mis võimaldab neil efektiivsemalt tegeleda haiguste ennetustööga – näiteks tuletada riskirühma patsientidele meelde perearsti või pereõe külastust ning kergesti luua teavitusi, mida saab patsiendile saata mobiilile ja e-postile.

«Selline perearsti programmi täiendamise idee on tegelikult juba kümme aastat vana» lausus Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees ja perearst dr. Eero Merilind. «Programmilisa välja töötamiseks andis tõuke perearstide kvaliteedisüsteem, mis näeb ette kindlate riskirühmade pidevat jälgimist, krooniliste haiguste ennetamist ning laste õigeaegset vaktsineerimist. Patsiendi  vastuvõtule kutsumine on aga sageli väga töömahukaks ettevõtmine,» lisas ta.

Merilind rääkis, et nende perearstikeskuses toimis paar aastat tagasi selline süsteem, et kui riskirühma kuuluv patsient tuli retsepti pikendama, siis pandi retsepti külge klambriga väike kiri, et olge hea, tulge analüüse andma. Praegu digiretseptiajastul aga sellist kirjakest enam patsiendile anda ei saa.

«Olen ise juba uuendust paar nädalat kasutada saanud – see on lihtne ja mugav ning seda on võimalik ilma erilise väljaõppeta  kohe igapäevaelus rakendada. Oleme saanud juba  väga meeldivat  tagasisidet patsientidelt ning inimesed on olnud väga tänulikud,» märkis Merilind.

Programmiuuendus võimaldab lisaks ühe inimese teavitamisele saata teavitusi ka patsientide grupile. Nii on võimalik vastuvõtule kutsuda korraga näiteks kõik nimistusse kuuluvad astmahaiged või suhkruhaiged.

Maikuu jooksul saavad tasuta Perearst2 programmiuuenduse 800 perearstist ligi 600. Seega hakkab esialgu uut programmi kasutama 75 protsenti perearstidest.

«Eesmärgiks on see, et kõik perearstid, kes soovivad, saavad programmiuuendust kasutada. See on perearstide vaba valik,» lausus Merilind.

Selle üle on kaua vaieldud, kas peaks ehk olema üks kindel riiklik perearsti programm, kuid Merilinnu sõnul töötavad praegu eraettevõtjate poolt välja töötatud programmid, mis on ühendatud e-tervise tsentraalse infossüteemiga, väga edukalt.

«Kui riik otsustab, et tuleb välja töötada üks ühine programm, eks siis vaatame edasi, kuid arvan, et  konkurents erinevate programmide vahel on edasiviiv jõud,» lisas Merilind.

Programmi välja töötamist finantseeris Eesti Tervise Fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles