Uuring: luti suus puhastamine võib last kaitsta allergia eest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lutt on paljude laste jaoks oluline.
Lutt on paljude laste jaoks oluline. Foto: SCANPIX

Rootsi teadlaste uuringu kohaselt esineb neil lastel, kelle vanemad lutti oma suus puhastavad, vähem ekseemi ning allergiat.

Rootsi Göteburgi Sahlgrenska akadeemias tehtud uuringus osales 184 last ning teadlased jälgisid, kui sageli kasutasid lapsed esimesel kuuel elukuul lutti ning kuidas vanemad seda puhastasid, kirjutab Local. Enamik vanemaid pesi maha kukkunud lutti jooksva vee all, mõned keetsid seda, samas kui mõni vanem tõmbas luti enda suust läbi, et seda puhtaks saada.

Teadlased avastasid, et vanema suust läbi käinud lutti  saanud lastel oli 18 kuu vanuselt kolm korda vähem ekseemi kui nende perede lastel, kelle lutti puhastati teistmoodi.

Luti suus puhastamine vähendas ka astma ja allergia tekke võimalusi. Teadlaste arvates võib vanema suubakterite ülekandmine tugevdada lapse immuunsüsteemi.

Uuring avaldati esmaspäeval ajakirjas Pediatrics ning selle viisid läbi allergiale spetsialiseerunud lastearstid, aga uuringusse olid kaasatud ka mikrobioloogid ja immunoloogid.

Teadlased tegid ettepaneku korraldada edasised uuringud, mille käigus tehakse kindlaks, kas luti suus puhastamine oleks lihtne ja ohutu meetod, et vähendada allergiat teket imikutel ja väikelastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles