Kõrvaltoimete tõttu soovitatakse piirata osteoporoosiravimite kasutamist

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal ravimil on kõrvalmõjud.
Igal ravimil on kõrvalmõjud. Foto: SCANPIX

Euroopa Ravimiameti inimravimite komitee soovitab piirata strontsiumranelaadi (Protelos, Osseor) kasutamist, kuna uute andmete hindamisel selgus ravimi kasutajatel suurem risk südamega seotud kõrvaltoimete tekkeks.

Strontsiumranelaati ei tohiks kasutada patsientidel, kellel on südame- või vereringehaigused, teatas ravimiamet. Strontsiumranelaati tohiks kasutada ainult raske osteoporoosi raviks postmenopausis naistel, kellel on kõrge risk luumurru tekkeks ning raske osteoporoosi raviks meestel, kellel on kõrge risk luumurru tekkeks.  

Soovitus põhineb Euroopa Ravimiameti riskihindamise komitee  läbi viidud strontsiumranelaadi perioodilise ohutusaruande hindamisel, milles ilmnes suurem risk südamega seotud kõrvaltoimete (sh müokardiinfarkti) tekkeks. Peamiselt pärinesid andmed kliinilistest uuringutest, kus võrreldes platseebot saanutega tõusis müokardiinfarkti risk strontsiumranelaati kasutavatel postmenopausis naistel, suremuse risk samas ei suurenenud. Lisaks sellele on strontsiumranelaadi kasutamisel teada teised tõsised riskid (trombide ja raskete nahareaktsioonide teke), mistõttu tuleb piirata ravimi kasutamist, et ravist saadava kasu ja võimalike riskide suhe püsiks soodne.

Nõuanne patsientidele
• Ravimit Protelos (strontsiumranelaat) tuleks kasutada ainult raske osteoporoosi raviks postmenopausis naistel, kellel on kõrge risk luumurru tekkeks ning raske osteoporoosi raviks meestel, kellel on kõrge risk luumurru tekkeks. Kui te kasutate ravimit Protelos, siis teie arst otsustab ravi jätkamise või lõpetamise üle olenevalt sellest, kui tõsine osteoporoos teil on.
• Ravimit Protelos ei tohi kasutada patsiendid, kellel on kõrge vererõhk või kelle kõrgenenud vererõhk ei allu adekvaatselt ravile.
• Ravimit Protelos ei tohi kasutada patsiendid, kellel on või on olnud
 - südame isheemiatõbi (nt stenokardia või südamelihase infarkt),-
 - perifeersete (nt jäsemete) arterite haigus või ajuvereringe haigus (nt insult).-
• Kui te jätkate ravi ravimiga Protelos, siis peab arst teid regulaarselt kontrollima südamehaiguste ja kõrge vererõhu suhtes.
• Küsimuste korral võtke palun ühendust oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles