Südamehaiged lapsed loodavad jätkuvalt Saksa arstide abile

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kaasasündinud südamerikkega Eesti lastel tuleb edaspidigi loota Saksa arstide kaasabile, sest riigi väiksuse tõttu napib siinsetel doktoritel haruldaste haigusjuhtudega tegelemiseks kogemusi.

Kümneaastane koostöö sakslastega on siiski Eesti südamearste tublisti edasi aidanud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

10 aastat tagasi sai alguse Tartu Ülikooli kliinikumi ja Saksamaa südamekirurgiakeskuste koostööprojekt «Partnership for the heart» ehk eesti keeles partnerlus südame nimel. Olgugi, et senini on programmi toetanud näiteks Saksamaa tervishoiuministeerium, isegi meie NATO-partnerid ning peamiselt kliinikud Eestis ja Saksamaal, mitte aga Eesti riik, on siinsetele patsientidele rõõmusõnum, et enam ei pea neid ilmtingimata operatsiooniks piiri taha viima.

Programmi raames on opereeritud kolm last Saksamaal Charite haiglas, üle kümne lapse ja lisaks mõned täiskasvanud ühise meeskonnana Tartu Ülikooli kardiokirurgia osakonnas.

Kuid keeruliste haigusjuhtumite vähene arv ning nende ravimisest saadavate kogemuste nappus jääb Eesti arstide põhiprobleemiks, tunnistavad spetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles