Eestlased sõidavad silmalõikusele Leetu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Marina Puškar

Leedu silmakliiniku kinnitusel külastab neid nädalas vähemalt viis eestlast.

«Iga nädal külastab meid vähemalt viis inimest Eestist,» rääkis Vilniuses asuva kliiniku Novoye Zrenie ülemarst Oleg Kovriguine. Kovriguine sõnul töötab kliinik ka Valgevenes ja Ukrainas, kuid Leedus asuv kliinik on eurooplaste seas populaarne. Kovriguine kinnitusel maksab silmanägemise korrigeerimine mõlema silma puhul kokku 600 eurot. Kliinik lubab ka eluaegset garantiid.

Samal ajal jäävad Eestis operatsioonide hinnad 2000 euro kanti ja garantii kestvuseks on paar-kolm aastat. Eesti arstid ei soovinud kommenteerida, millest hinnavahe tuleb.

Samas tundub arstidele eluaegse garantii andmine veider, kuna olenemata sellest, kui hästi õnnestus operatsioon, võib näiteks lühinägelikkus aastate möödudes ikka tagasi tulla. Üheks põhjuseks on sarvkesta epiteeli paksenemine, teiseks aga silma jätkuv pikenemine.

Küsimusele, miks lühinägelikkus tekib, ei oska aga vastata isegi tippkirurg.  «Teooriaid on palju, aga kunagi ei ole inimesele võimalik öelda üheselt, mis põhjustel tal lühinägelikkus tekkis,» ütles ReFocus silmakeskuse kirurgi Pait Teesalu. Seetõttu ei ole võimalik üheselt öelda ka, millal on kõige parem aeg laserlõikuse tegemiseks ehk millal silma kuju enam ei muutu.

Teesalu kinnitusel käivad Eesti silmakliinikutes operatsioonidel skandinaavlased, kelle puhul tekib probleem, et pärast operatsiooni ei ole võimalik nende tervist enam jälgida, kuna pöördutakse tagasi kodumaale. Silmakontroll pärast operatsiooni on aga vajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles