Kaitsevägi aitab verd koguda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonortelk.
Doonortelk. Foto: Sille Annuk

Tänavu suvel aitab kaitsevägi verekeskusel seitsmes Eesti linnas püsti pandud doonortelgis verd koguda.

Juunis ja augustis püstitavad Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ja kaitsevägi doonoritelgid Tallinnas, Keilas, Rakveres, Haapsalus, Narvas, Raplas ja Paides, teatas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus.

«Doonoritelkide projekt on saanud alguse ideest, et riigi olemasolu sõltub selle inimestest. Kui pole inimesi, pole ka riiki ja seega osalevad doonorid iga päev meie riigi kaitsmisel,» selgitab projekti eestvedaja verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

Kaitseväe esindaja kapten Targo Lusti sõnul on doonorluse propageerimine asja üks külg, teine on aga toimiva koostöövõrgustiku loomine riigi kui terviku kaitsevalmiduse tõstmiseks. «Ilma koostööd harjutamata rahuaegsetes tingimustes ei saa olla kindel, et saame hakkama kriisides,» lisas ta.

Vereloovutusele oodatakse kõiki terveid inimesi vanuses 18-60 eluaastat. Kaasa tuleks kindlasti võtta pildi ja isikukoodiga isikut tõendav dokument.

Enne vereloovutust peab doonor olema puhanud ning söönud. Doonoritelgi külastamiseks tuleks varuda umbes 45 minutit, millest vereloovutus võtab 5 kuni 10 minutit ning ülejäänud aeg kulub ankeedi täitmisele, meditsiinilisele läbivaatusele ja väikesele puhkusele peale vereandmist.

Eelmisel aastal võõrustasid doonoritelgid paljusid külalisi, ning seitsmes linnas loovutas verd 1552 inimest, kellest 420 loovutasid verd esimest korda elus ning verevarud täienesid ligikaudu 700 liitri võrra.

Doonoritelkide ajakava

2.-4. juuni Rakveres linna keskväljakul
8.-9. juuni Keilas kultuurikeskuse vastas oleval raamatukogu väljakul
15.-16. juuni Raplas kultuurikeskuse taga väljakul
18.-19. juuni Tallinnas A.H.Tammsaare pargis
5.-6. august Narvas kultuurimaja Geneva esisel väljakul
10.-11. august Haapsalus lossi esisel väljakul
17.-18. august Paides kultuurikeskuse esisel väljakul
26.-27. august Tallinnas Tammsaare pargis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles