Briti mees lasi vähiriski tõttu eemaldada eesnäärme

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

53-aastane Briti mees, kes kandis geeni BRCA2, otsustas eesnäärme eemaldada lasta. Geeni seostatakse päriliku rinnavähi ning eesnäärme- ja munasarjavähiga.

Ennetav operatsioon kahandab mehe vähiriski, kirjutab Telegraph. Sarnase otsuse tegi hiljuti ka näitleja Angelina Jolie, kellelt eemaldati mõlemad rinnad, kuna naine kandis geeni BRCA1, mis suurendab rinna- ja munasarjavähi riski.

Briti mees, kes on abielus ja laste isa, tunnistas, et üritab vältida lähedaste, kes on võidelnud rinnavähi ja ka eesnäärmevähiga, saatust.

Ehkki esialgsed testid näitasid, et mees on terve, siis arstid leidsid kudesid uurides eesnmäärmest vähesel määral vähirakke, mistõttu peeti operatsiooni õigustatuks.

Paljudes arenenud maades on eesnäärmevähk kujunenud juba kõige sagedasemaks diagnoositud vähi vormiks, kirjutab Eesti Vähiliit oma koduleheküljel. Eesnäärmevähi risk suureneb mehe vananedes küllaltki kiiresti. Nii on haiguse leiu tõenäosus meestel vanuses alla 40 eluaasta vaid 1 juhtum 10 000 mehe kohta, vanuses 40-59 on sama näitaja 1 juhtum 103 mehe kohta ja vanuses 60-79 juba 1 juht 8 mehe kohta. Ameerika andmetel diagnoositakse eesnäärmevähk ühel mehel kuuest, aga õnneks vaid üks mees 33-st sureb eesnäärmevähki.

Seega on osa eesnäärmevähkidest varjatud kuluga ja ei ohusta otseselt mehe elu, samas kui osa vähijuhtumeid, eriti noorematel meestel, võivad olla väga agressiivsed. Asjaolu, et haiguse kulg võib olla vägagi erinev, põhjustab vastuolulist suhtumist eesnäärmevähi käsitlustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles