Uus vereanalüüs ennustab sünnijärgset depressiooni

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedat ohustavad ka psühholoogilised ohutegurid nagu näiteks stress.
Rasedat ohustavad ka psühholoogilised ohutegurid nagu näiteks stress. Foto: Panther Media / Scanpix

Ameerikas Baltimore´is asuva Johns Hopkinsi ülikooli teadlased annavad lootust, et rase naine võib peagi teha vereproovi, et teada saada, kas tal on risk sünnijärgse depressiooni tekkeks.

Viimaste uuringute järgi avaldas test vähemalt 85 protsendi ulatuses õigeid vastuseid, kui psühhiaatrid raseduse algfaasis naistelt proove võtsid. Johns Hopkinsi ülikooli teadlased loodavad, et test saab inimestele vabalt kättesaadavaks kahe aasta jooksul.

Test analüüsib kahte DNA geeni, mis võivad anda varakult märku sellistest sümptomitest nagu depressioon, ärrituvus, kurbus, söögiisu langus. Selliste tulemustega saab naist juba raseduse ajal ravida, et vältida sünnijärgse depressiooni teket.

Sünnijärgne depressioon võib teatud juhtudel kesta üle aasta, ekstreemsematel juhtudel on naised ennast ja ka oma lapsi suisa tapnud. Haigete emade lastel on uuringute järgi samuti suurem risk vaimuhaiguste väljakujunemiseks.

«Sünnijärgne depressioon võib olla kahjulik mõlemale – nii emale kui ka lapsele,» kommenteeris Baltimore´is tehtud uuringuid juhtinud teadlane Zachary Kaminsky ja lisas: «Kuid meil ei ole usaldusväärset viisi, kuidas haigust monitoorida enne, kui see kahju tekitab. Seesugune test võiks olla selleks meetodiks.»

Ka kuulsused on rääkinud oma võitlusest sünnijärgse depressiooniga. Oscari võitnud näitlejanna Gwyneth Paltrow (40) kirjeldas pärast poja Mosese sündi möödunud perioodi kui üht oma elu kõige raskemat ja süngemat aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles