Kas plastpakendis toit on ohutu?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Ftalaadid on kemikaalid, mida leidub plastis ja kosmeetikas ning mille kasutamine on mõnes riigis keelatud. Kas ftalaatide sisaldusega plastist peaks majapidamises loobuma?

Ftalaate kasutatakse näiteks krediitkaartide või vannikardinate valmistamisel, kirjutab The Guardian. Ajakirjas Journal of Pediatrics avaldatud uurimus näitas, et lastel, kes puutusid ftalaatidega kokku, oli veidi kõrgem vererõhk. Uuriti 3000 last.

Kui The Guardiani ajakirjanik küsis New Yorgi meditsiinikooli professorilt Leonardo Trasandelt, kas sellel on inimtervisele mingi suurem tähendus, rääkis Trasande, et pikaajaline mõju võib negatiivne olla. «Me teame, et ftalaadid kahjustavad arteri seinu ja võivad kahjustada südant. Me teame, et need kemikaalid pääsevad plastist toitu ja neid leidub ka kosmeetikas. Nende kasutamine võiks olla piiratud,» rääkis Trasande. Lisaks on ftalaadid seotud allergiate ja astmaga.

Seega ei soovita The Guardian kasutada toitudel kilekatteid ega panna sööki plastkarpidesse, vaid kasutada klaasnõusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles