Sõritsa: patsientide vaba liikumine ummistab meie süsteemi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elite erakliiniku omanik Andrei Sõritsa.
Elite erakliiniku omanik Andrei Sõritsa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Elite erakliiniku omanik Andrei Sõritsa pelgab, et sügisest algav patsientide vaba liikumine Euroopas tähendab Eesti jaoks seda, et süsteemi hakatakse ummistama.

Sõritsa tõi välja, et juba nüüd hiljuti deklareeris haigekassa, et ambulatoorse eriarstiabi üleriigiline maht on käesoleval aastal alatäidetud ja see ei ole seotud mitte raha, vaid hoopis meditsiinilise personaali puudusega.

Samas on teada, et meie operatsioonid on kolmandik Rootsi hindadest ja nende haigekassa peaks Sõritsa hinnangul suure hea meelega rootslasi siia saatma – neile on see rahaliselt kasulik, ka nende järjekorrad lühenevad. Ilmselt tuleb nende jaoks odavam ka kogu perekonda siin spaas majutada, nentis mees.

«See tähendab seda, et meie omadele enam ressurssi ei jätku. Me ei räägi nii palju rahast – hea on, kui välismaalt meditsiini lisaraha tuleb –, kuid ressurss on ka vastuvõtu tuba, operatsioonisaal, personal. Neid lihtsalt ei jätku kõigile,» sõnas naistearst.

Vaba liikumisega võivad tekkida kummalised disproportsioonid patsientide suhtes. «Näiteks Stockholmi patsient võib tulla Elite erakliinikusse nahaarsti vastuvõtule ja Rootsi haigekassa maksab, aga Tartu patsient ei saa tulla meie juurde, sest Eesti haigekassa pole nõus tema eest maksma. Tartu haigekassa esindus peab oluliseks, et patsient pöörduks Tartu Ülikooli kliinikumi,» tõi Sõritsa näite.

Paljuski tulevad Eesti erakliinikutesse põhjanaabrite juurest patsiendid, kelle rasestumise tõenäosus on väike, umbes 1 protsent. «Soomes öeldakse, et see on ressursi kulutamine ja riiklikud kliinikud ei ravi neid, sest see tähendaks paratamatult seda, et mõni maksumaksja peab seeläbi kauem ootama,» rääkis Sõritsa

Soome erakliinikus on operatsioon oma raha eest tasudes aga väga kallis ja need patsiendid tulevad Sõritsa arvates hea meelega Eesti riiklikke haiglaid odava hinna tõttu ummistama. Ent personaali nappuse tõttu Eesti inimestele järjekorrad ainult kasvavad. «Nende patsientide opereerimine on ka Eestis erakliinikute äri. Aga tänapäeval ollakse siin riiklikes haiglates nõus ka 1 protsendiga operatsioone tegema,» lisas ta.

«Oluline oleks, et ei koormaks veelgi riiklikku süsteemi, sest järjekorrad on juba täna pikad ja kasvavad tulevikus paratamatult veelgi, arvestades, et iga aastaga läheb meditsiin kallimaks,» sõnas Sõritsa lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles