Briti populaarseimate söögikohtade jääs on rohkem baktereid kui tualetipotivees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-cola ja jää.
Coca-cola ja jää. Foto: SCANPIX

Ekspertide hinnangul võib jahmatav tulemus olla tingitud asjaolust, et jäämasinaid puhastatakse harvemini kui tualette.

Ükski proov ei näidanud otsest terviseriski, kuid McDonaldsist, KFC-st, Burger Kingist ja Nando’s-ist võetud proovid sisaldasid nii suurt hulka mikroobe, et neid võib teadlaste hinnangul pidada ebahügieeniliseks, vahendab Daily Mail.

Uuringut läbi viinud teadlaste sõnul oli Nando’s ja Burger Kingi jääst leitud bakterite hulk üle kahe korra kõrgem kui joogiveest oodata võiks.

Ekspertide sõnul oli McDonaldsi, KFC ja Nando’s proovidest leitud reostus ilmselt tingitud pesemata jäämasinast, Burger Kingi tulemus näitas aga inimese põhjustatud saastatust, mis võis kõige tõenäolisemalt tuleneda töötaja pesemata kätest.

Tulemused on ärgitanud mõndasid söögikohti oma puhastusprotseduure parandama, kuid kaks firmat on tulemuse vaidlustanud.

Health Protection Agency labori endise juhataja, doktor Melody Greeni sõnul näitavad tulemused, et söögikohad peavad kindlustama, et nende töötajad oleksid piisavalt koolitatud jääga ümber käimisel. «On lihtne unustada, et ka jää kannab baktereid edasi, kuna see on külm. Kuid näiteks ka coli-bakter võib jäämasinates elutseda,» ütles Green.

Nando’s, Burger Kingi, McDonaldsi, KFC, Cafe Rouge ja Starbucksi söögikohtades oli jääs rohkem baktereid kui tualetipotivees. Seejuures on ehmatav tulemus, et kui McDonaldsi kiirtoidurestorani tualetivees oli 260 erinevat bakterit, siis sama koha jääkuubikutest leiti 1400 erinevat bakterit.

Nando’s söögikohas oli tualetipotivees 1300 erinevat bakterit ning jääs 2100 erinevat bakterit.

KFC kiirtoidurestorani tualetipotivees leidus vaid ühte tüüpi bakterit, kuid jääs tervelt 1100 erinevat bakterit.

Starbucksi kõneisik ütles, et proovis kasutatud jää sai saastatud kui töötaja seda proovi võtmise jaoks mõeldud steriilsesse kilekotti asetas.

Nando’s kõneisik kinnitas, et nad vaidlustavad uuringu tulemuse ega tunnista ühtegi endapoolset viga.

Proovid võeti Nando’s, Burger Kingi, McDonaldsi, KFC, Cafe Rouge, Starbucksi, Pizza Huti, Pizza Expressi, Gourmet Burger Kitcheni ja Wagamama söögikohtadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles