Briti haiglad katsetavad uudset Downi sündroomi testi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Downi sündroomiga näitleja Max Lewis.
Downi sündroomiga näitleja Max Lewis. Foto: SCANPIX

Suurbritannias pakutakse järgmisel kuul kahes haiglas rasedatele naistele tasuta uudset mitteinvasiivset Downi sündroomi uuringut.

King´s College´i haigla ja Medwayni Maritime´i haigla pakuvad järgmisel kuul tasuta sõeluuringut, mis teadlaste sõnul suudab 99-protsendise tõenäosusega kindlaks teha, kas loode on Downi sündroomiga või mitte, kirjutab The Telegraph.

Eksperdid, kes jätkuvalt testi uurivad, väidavad, et kui Suurbritannia tervishoiuamet (NHS) pakuks teenust kõigile üle terve riigi, päästaks uudne meetod kümneid tuhandeid naisi invasiivsest testimisest ja suudaks vältida peaaegu 300 raseduse katkemist igal aastal, mida meetod praegu põhjustab.  

Ent uudne 400 naelsterlingit maksev proov on hetkel NHSi jaoks liiga kallis, et pakkuda seda üle terve riigi kõigile. Uurijad loodavad, et pilootprojekt suudab veenda farmaatsiatehaste juhte, et nad alandaksid analüüsi hinda nii palju, et tervishoid saaks seda endale lubada.

Praeguse süsteemi järgi korraldab NHS kõigile 12-nädalastele loodetele ultraheliuuringu, mis määrab, kas neil on kõrge geneetilise hälbe, mida põhjustab kromosoom 21, risk või madal. Umbes 30 000 naist 600 000 sünnitajast igal aastal saavad ultrahelis teada, et neil on kõrge risk sünnitada Downi sündroomiga imik. Neile naistele pakutakse invasiivset uuringut, mis ühel juhul 100st võib põhjustada raseduse katkemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles