Vasaloppeti läbijatel on suurem risk südame rütmihäirete tekkeks

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
90-kilomeetrise Vasaloppeti maratoni tänavune võitja norrakas Jorgen Aukland.
90-kilomeetrise Vasaloppeti maratoni tänavune võitja norrakas Jorgen Aukland. Foto: Reuters / Scanpix

Kolmapäeval Rootsis avaldatud uuringu järgi on kuulsa Vasaloppeti murdmaasuusatamise maratoni, mis on üks raskemaid vastupidavusvõistlusi maailmas, läbijatel suurem risk haigestuda südame rütmihäiretesse.

Varasemates uuringutes on leitud, et kestvussportlastel on suurem risk südame löögi- või rütmisageduse probleemide tekkeks kui passiivsetel inimestel, kirjutab The Local.

Uppsala ülikooli meditsiiniteadlaste läbiviidud värske uuring näitab, et risk suureneb selle võrra, mida sagedamini inimene võistleb – suurim riskirühm on just spordieliit. «Olles kiireimate võistlejate hulgas või võisteldes rohkem kui viis korda 10-kuulise perioodi vältel kahekordistub risk haigestuda mitmesugustesse südame rütmihäiretesse,» rääkis uuringu kaasautor Kasper Andersen AFP-le.

«See on üllatav, et me võiksime näidata suurenenud arteriaalse fibrillatsiooni riski neile osalejatele, kes peaksid olema kõige kõrgema füüsilise aktiivsuse ulatusega,» lisas ta. Hoolimata sellest ei viita tulemused tema sõnul siiski suuremale varajase suremuse riskile.

90-kilomeetrine Vasaloppeti murdmaasuusatamise maraton toimub igal talvel Kesk-Rootsis Dalarnas ja on üks pikimaid võistlusi maailmas. Tavaliselt on osalejad üldpopulatsioonist palju tervislikumad: nad suitsetavad vähem, neil on väiksem rasvasisaldus, nad tarbivad rohkem kiudaineid ja on paremas füüsilises ja vaimses vormis.

European Heart Journalis avaldatud uuringus vaadeldi ligi 53 000 inimest, kes olid Vasaloppetil osalenud aastatel 1989–1998. Valimist 919 inimest kogesid teatud kujul arütmiat. Suurem risk oli haigestumiseks just nendel, kes olid läbinud rohkem distantse ja olid võistlustel kiirema ajaga. Suuremat äkksurma riski neil polnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles