Esmadoonorite arv aina väheneb

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toris käis eile verd loovutamas 42 doonorit.
Toris käis eile verd loovutamas 42 doonorit. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eelmise aasta jooksul loovutas Eestis verd kokku 35 869 inimest. Võrreldes 2011. aastaga on see 331 inimese võrra vähem, kuid samas on suurenenud saadud veredooside arv, näitavad Tervise Arengu Instituudi kogutud andmed.

Elus esmakordselt verd loovutanud doonorite osakaal oli mullu viiendik (21 protsenti) kõigist vereloovutajatest.

Instituudi analüütik Ingrid Valdmaa sõnul on esmadoonorite arv viimastel aastatel vähenenud – viimasel kolmel aastal keskmiselt seitse protsenti aastas. «Samas on vereloovutamise aktiivsus korduvdoonorite seas kasvanud, mida näitab aasta-aastalt vereloovutustelt kogutud veredooside arvu suurenemine,» lisas ta. 

Vereloovutuste käigus kogunes eelmisel aastal kokku 60 052 doosi, seega loovutab üks doonor aastas keskmiselt 1,7 korda verd. «Ka sel kevadel verekeskuste ja Sotsiaalministeeriumi poolt läbi viidud teavituskampaania oli suunatud pigem korduvdoonoritele, et julgustada inimesi regulaarselt verd loovutama: naised kuni kolm ja mehed kuni neli korda aastas,» märkis Valdmaa.

Verekeskused korraldavad sageli ka doonoripäevi töökohtadel, kultuurikeskustes ning muudes asutustes, suviti ka spetsiaalsetes doonoritelkides, et võimalikele uutele ja korduvdoonoritele lähemale tulla. Eelmisel aastal korraldati kõigi nelja verekeskuse poolt doonoripäevi kokku 206 erinevas paigas 639 korral. Kõigist verevarudest 37 protsenti koguti 2012. aastal just väljasõitudelt doonoripäevadele.

Kontrollitud, testitud ja viirustevaba ning õigesti säilitatud veri töödeldakse verekeskustes verekomponentideks, mida haiglad üle Eesti saavad kasutada vereülekandeks. Eelmisel aastal teostati vereülekannet ehk transfusioonravi 19 058 patsiendile, mis on aasta varasemaga kasvanud ligi viie protsendi võrra.

Homme, 14. juunil tähistatakse Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel juba kümnendat aastat ülemaailmset veredoonorluse päeva, et teadvustada kontrollitud, turvalise vere ja veretoodete püsivat vajadust ning tänada kõiki vabatahtlike doonoreid elupäästva kingituse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles