Eestis diagnoositi veel kaks seagripi juhtu

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania Punase Risti töötajad jagamas Malaga lennujaamas infot seagripi kohta.
Hispaania Punase Risti töötajad jagamas Malaga lennujaamas infot seagripi kohta. Foto: AP / Scanpix

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste labor kinnitas täna kaks uue gripi A(H1N1) juhtu. Mõlemad nakatunud puutusid eelmisel nädalal kokku uue gripi kinnituse saanud 29-aastase meesterahvaga, kes on tänaseks paranenud.

Nakkuse saanud 3-aastane laps ja 50-aastane naisterahvas on hetkel haiglas jälgimisel, nende tervislik seisund on hea, teatas tervisekaitseinspektsioon.

«Need kaks inimest on olnud lähikontaktis selle inimesega, kellel diagnoositi eelmisel reedel uus gripp,» ütles tervisekaitse inspektsiooni pressiesindaja Iiris Saluri.

Lapse isal diagnoositi eelmisel reedel samuti seagripp. Nii laps kui ta ema olid haiglas jälgimisel, ema tunnistati terveks. Teine haigestunu oli mehega lähikontaktis.

Lääne-Tallinna keskhaigla kinnitusel olid nii laps kui ka naine nende viie seas, kes tulid reedel haigalasse. Mõlemad on saanud ravi ning nad on paranemas.

Inspektsiooni peadirektori Tiiu Aro sõnul ei ole uute nakkuste puhul tegemist millegi erakordsega. «Kuigi haiguse tekitaja on uus, on haigus ise oma olemuselt sarnane tavalise gripiga,» ütles Aro.

Gripp algab üldjuhul kõrge palavikuga, millega kaasnevad kas köha ja nohu, kurguvalu või liigese- ja lihasvalud. «Vastuse küsimusele, millise viiruse poolt põhjustatud gripiga täpselt tegu on, annab ainult laboratoorne uuring,» selgitas ta. 

Esimesena Eestis seagripi diagnoosi saanud mees pääses pühapäeval koju ja meedikute kinnitusel on ta terve ning pole nakkusohtlik.

Mees saabus Eestisse kolmapäeva õhtul pärast USA reisi. Samal õhtul tõusis tal palavik ning ilmnesid külmetusnähud.

Tervisekaitseinspektsioon soovitab kõigil, kes on olnud kontaktis haigetega või saabunud välisreisilt riikides, kus esineb uue gripiviiruse A(H1N1) riigisisene levik, jälgida järgneva seitsme päeva jooksul oma tervist. Kui peaks tõusma kõrge palavik (38° C ja enam), millega kaasnevad kas köha, nohu või liigese- ja lihasvalud, siis helistage kohe perearstile, kellele tuleb kindlasti rääkida ka oma viimasest reisist või võimalikust kokkupuutest inimesega, kellel on laboratoorselt kinnitatud uus A(H1N1) gripp.

Maailmas on tänaseks kinnitatud üle 19 000 uue gripi haigusjuhu. Euroopas on uue gripi haigusjuhtudest teada andnud 26 riiki, nende hulgas ka Eesti.

Küsimuste korral võib pöörduda Tervisekaitseinspektsiooni gripi infotelefonile, numbril 510 2270. Küsimustele vastatakse igal tööpäeval kell 8.00 - 17.00. Helistamisel kehtib tavaline paketipõhine kõneminuti hind.

Väljaspool tööaega ja puhkepäevadel vastab gripiteemalistele küsimustele perearsti nõuandetelefon, mille number on 1220.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles