Uut puugihaigust võib esineda ka Eestis

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk.
Puuk. Foto: SCANPIX

Palju on juttu olnud puukide levitatavast uuest haigusest anaplasmoosist. «Eesti kohta on andmeid vähe, aga kui me vaatame olukorda Euroopas, siis ei ole mingit põhjust arvata, et seda haigust Eestis ei oleks,» tunnistas Tartu Ülikooli kliinikumi sisekliiniku nakkushaiguste osakonna juhataja Matti Maimets.

Terviseameti teatel kuulub anaplasmoos selle aasta 1. aprillist registreerimisele, kuid seni ei ole ühestki haigusjuhust teada antud. Haigus algab gripilaadsete haigusnähtudega, esineb palavik, pea- ja lihasvalu. Lisaks tekivad veremuutused – võib tekkida trombopeenia, mille korral langeb vere hüübimisvõime, lümfopeenia, mille tagajärjel suurenevad lümfisõlmed, või leukopeenia ehk valgeliblede arvu langemine veres.

Haigus allub antibiootikumiravile ja kui samal ajal on puuk andnud inimesele ka borrelioosi, siis ravitakse mõlemat haigust korraga. Haigusest on võimalik täielikult terveks saada.

«Näiteks noore inimese puhul, kellel oli puuk ja kellel on vere valgeliblesid liiga vähe, võiksime mõelda anaplasmoosile. Inimesel peavad olema veremuutused, mida ei ole võimalik põhjendada muudmoodi,» rääkis Maimets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles