WHO: kõiki lapsi tuleks rotaviiruse vastu vaktsineerida

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal.
Süstal. Foto: Mihkel Maripuu

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) on jõudnud seisukohale, et kõhulahtisust ja oksendamist põhjustava rotaviiruse vastu tuleks edaspidi vaktsineerida kõiki lapsi.

Rotaviirusest tingitud kõhulahtisuse tõttu sureb igal aastal 500 000 last ja kaks miljonit sattub haiglasse, kirjutab BBC News.

Üle 85 protsendi surmajuhtumitest leiab aset Aafrika ja Aasia arengumaades.

WHO ekspertgrupp tegi üldise vaktsineerimise ettepaneku pärast kliinilisi katseid, milles osalesid ravimifirmad ja Malawi ning Lõuna-Aafrika Vabariigi teadlased. Katsed näitasid, et rotaviiruse vastu vaktsineerimine vähendas ägeda kõhulahtisuse esinemist märkimisväärselt.

Ometi möönis tervishoiuorganisatsioon, et kõhulahtisusel on rotaviiruse kõrval ka teisi põhjusi ning haigusega võitlemises on olulised näiteks hügieeni ja puhta vee tagamine.

Osa lääneriikide asjatundjaid on aga seisukohal, et üldise vaktsineerimise kava ei saa teoks enne, kui vaktsiini hind märkimisväärselt langeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles