Euroopa ravimiametid piiravad valuvaigisti Katadoloni kasutamist

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Euroopa ravimiametite koordineerimisgrupp (Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human - CMDh) kiitis häälteenamusega heaks suukaudsete flupirtiini sisaldavate ravimite kasutamise piirangud, teatas Eesti ravimiamet.

Flupirtiin on mitteopioidne valuvaigisti, mis on Eestis saadaval 100 mg kapslitena. Eestis registreeritud flupirtiini sisaldavat ravimit Katadoloni kasutab ravimiameti statistika andmeil igapäevaselt ligikaudu 23 patsienti. 

Flupirtiini ehk kesknärvisüsteemis toimivat mitteopioidset valuvaigistit võib nüüdsest kasutada ainult ägeda lühiajalise valu raviks täiskasvanutel, kes ei saa kasutada teisi valuvaigisteid, nagu näiteks mittesteroidsed põletikuvastased ained (MSPVA) ja nõrgad opioidid, ning ravi ei tohi kesta kauem kui kaks nädalat.

Lisaks tuleb iga ravinädala lõpus kontrollida patsientidel maksafunktsiooni näitajaid ja lõpetada ravi, kui patsiendil on mistahes maksaprobleemile viitavad sümptomid. Flupirtiini ei tohi kasutada ka eelneva maksahaigusega patsientidel, alkoholi kuritarvitajatel või koos teiste teadaolevalt maksaprobleeme põhjustavate ravimitega.

Soovitused põhinevad ravimite riskihindamise komitee (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee PRAC) ülevaatel, kus hinnati flupirtiini saanud patsientide maksaprobleemidega seotud kõrvaltoime teatisi (maksaensüümide kõrgest tasemest kuni maksapuudulikkuseni).

PRAC leidis, et patsientidel, kes kasutasid ravimit kuni kaks nädalat, ei esinenud ühtegi maksapuudulikkuse või maksa transplantatsiooni vajanud juhtu.

PRAC vaatas üle ka flupirtiini kasu puudutavad andmed ning leidis, et kuna on olemas andmed vaid ägeda valu ravi käsitlevatest uuringutest, ei tohi ravi kesta kauem kui kaks nädalat.

Teave patsientidele

• Flupirtiini kapsleid võib kasutada ainult ägeda (lühiajalise) valu raviks, kui teisi valuvaigisteid (nagu nt MSPVA ja nõrgad opioidid) ei saa kasutada. Kui te kasutate flupirtiini, ei tohi teie ravi kesta kauem kui 2 nädalat.

• Flupirtiini ei tohi kasutada kroonilise valu raviks (pikaajaliselt). Kui peate kasutama flupirtiini kauem kui 2 nädalat, peate oma arstiga ravi uuesti üle vaatama.

• Flupirtiin võib toimida maksale, arst peab seetõttu ravi käigus kontrollima maksa funktsiooni ning lõpetama ravi, kui esineb maksaprobleemidele viitavaid tunnuseid.

• Kui te saate ravi flupirtiiniga ja teil on täiendavaid küsimusi või muresid oma ravi suhtes, rääkige sellest oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles