Verenappuse põhjustas haiglate järsult tõusnud verevajadus

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoritelk.
Doonoritelk. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eelmisel nädalal oli kõigis Eesti verekeskustes tavapärasest palju suurem verekomponentide väljastus haiglatele, kuna mitmel patsiendil olid suured verejooksud. Suurim vajadus oli A-positiivse ja 0-positiivse veregrupi järele.

Kui mõne veregrupi varud hakkavad vähenema, kutsub verekeskus doonoreid aktiivselt verd loovutama.

Tänasest, 9. juulist alustavad Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, päästeameti ja kaitseväe koostöös Rakvere keskväljakult väljasõite ka doonoritelgid.

«Doonoritelki on teretulnud nii praegused doonorid kui ka kõik need inimesed, kes siiani on vereloovutuse peale vaid mõelnud,» teatas PERH-i doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, kelle sõnul annab suvine vereloovutus telgis doonorile toreda elamuse ja patsientidele hädavajaliku abi.

«Doonoritelkidest on saanud tõeline üleriigiline ettevõtmine ja oleme tänulikud kõigile koostööpartneritele, kes on projektile õla alla pannud ja tunnevad muret Eesti inimeste elu ja tervise pärast. Suur aitäh ka kõigile doonoritele, kes aitavad enda vabatahtliku tegevusega suurendada meie kõigi igapäevast turvatunnet,» lisas Lomp.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

«Ka doonor on riigikaitsja» juhtlause all püstitatakse doonoritelgid seitsmendat suve.

Möödunud aastal tegid abivalmis inimesed 16 päeva jooksul doonoritelkides kokku 1844 vereloovutust, millest 371 andsid esmadoonorid. Kokku koguti doonoritelkides ligi 830 liitrit verd.

Ajakava juulis

Rakvere linna keskväljakul
9. ja 10. juulil kell 12.00-18.00
11. juuli kell 11.00-17.00

Paide kultuurikeskuse juures
16. ja 17. juulil kell 12.00-18.00
18. juulil kell 11.00-17.00

Rohkem infot saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles