Kas rikastatud toit on pelgalt turundustrikk?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimale lisatakse mõnikord täiendavalt D-vitamiini.
Piimale lisatakse mõnikord täiendavalt D-vitamiini. Foto: Panther Media/Scanpix

Rikastatud toit on tavatoit, millele on lisatud vitamiine, mineraalaineid ja muid toitumisalase või füsioloogilise mõjuga aineid. Kindlasti on neid, kes peavad rikastatud toitu turundustrikiks, mille abil tarbijat meelitada rohkem antud tooteid tarbima. Kuidas on lood tegelikult?

Mõistagi, tohib toidule lisada vaid selliseid aineid, mis on ohutud, organismi poolt omastatavad ja sisalduvad valmistootes organismile olulises koguses, kirjutab Maablogis põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Siret Dreyersdorff.

Kõige levinumad on probiootiliste bakteritega rikastatud piimatooted, näiteks Helluse sarjast tuntud Lactobacillus fermentum ME-3-ga rikastatud tooted. Probiootilistel bakteritel on oluline osa soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Tuntud on ka omega-3 rasvhapete poolest rikkad kanamunad ja seda asendamatut rasvhapet seostatakse peamiselt südame-veresoonkonna heaoluga.

Rikastatud toodete kasulik mõju

Tänapäeva toit sisaldab tunduvalt vähem kiudaineid, mistõttu on juba mõnda aega müügil olnud kiudainetega rikastatud pagaritooted. Kiudained soodustavad seedimist, reguleerivad soolesisu veesisaldust ja tekitavad täiskõhutunde.

Taimsete steroolide ja stanoolidega margariinid aitavad kaasa vere kolesteroolisisalduse alandamisele. Fosfori- ja magneesiumiühendid lisatuna toitudele on vajalikud organismi energiavahetuses osalemiseks ja lihaste töö reguleerimiseks. D-vitamiin, mida on lisatud näiteks piimale, aitab kaasa luude normaalsele arengule ja kaltsiumi imendumisele organismis.

Tootjale vabatahtlik

Toidu käitlejale on toidu rikastamine vabatahtlik, kuid lisada tohib vaid vitamiine ja mineraaltoitaineid ning nende ühendeid, mis on selleks heakskiidetud. Osades Euroopa Liidu liikmesriikides on rahvatervisest tulenevatel põhjustel mõningate vitamiinide ja mineraaltoitainete lisamine jällegi kohustuslik. Näiteks lisavad Belgia ja Rootsi kohustuslikus korras A vitamiini margariinidele, soolale lisavad joodi Austria, Taani, Itaalia.

Turundustrikk või mitte?

Samas on kindlasti neid, kes peavad rikastatud toitu turundustrikiks, mille abil tarbijat meelitada rohkem antud tooteid tarbima. Tarbijale võib lihtsasti jääda mulje, et tegemist on toodetega, mis on võrreldes teiste sarnaste toodetega toiteväärtuse või tervislikkuse seisukohalt paremad.

Rikastatud toidu valikul ja tarbimisel tuleb meeles pidada, et rikastatud toidud võivad aidata taastada teatavate toitainete puudujääki organismis, kuid kindlasti ei ravi nad haigusi, pigem võivad vähendada haigestumise riski. Oluline on lähtuda põhimõttest, et tasakaalustatud ja mitmekülgne toitumine on tervisliku elustiili alustala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles