Geiaktivistid võitlevad õiguse eest anda verd

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doonoripäev Paides. Illustreeriv foto.
Doonoripäev Paides. Illustreeriv foto. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Geiaktivistid nõuavad 52  linnas üle maailma õigust olla veredoonoriks.

Aastal 1977. keelas Ameerika toidu- ja ravimiamet (Food and Drug Administration ehk FDA) homoseksuaalsetel meestel olla veredoonoriks, kuna risk nakkushaiguste levikuks on nende puhul suurem, kirjutab CNN. Meesdoonoritelt uuritakse Ameerikas täna enne vere andmist, kas nad on olnud seksuaalvahekorras teise mehega. Kui potentsiaalne doonor vastab jaatavalt, siis ei saa ta oma elu jooksul enam doonor olla.

Sellisele karmile poliitikale pandi 80ndatel algus, kuna inimesed ei teadnud, kuidas täpselt surmav HIV levib. Samuti ei olnud usaldusväärset testi, mille abil oleks saanud kindlaks teha, kas doonor on HIV-positiivne või mitte. Tol ajal teadsid teadlased seda, et viirust on rohkem homoseksuaalsete meeste seas.

Geiaktivistide õiguste eest seisev James Yezak kinnitas, et praegune keeld ei ole põhjendatud ja kõiki homoseksuaalseid mehi ei tohiks pidada viiruse kandjateks. Seejuures on Ameerikas vähenenud ka veredoonorite hulk.

FDA hinnangul hoitakse keeluga madalal riski kanda edasi viiruseid. Ameerika meditsiini assotsiatsioon arvas juunis, et keeld ei ole õiglane, vaid diskrimineeriv. Assotsiatsiooni hinnangul on vaja doonorluses uut poliitikat.

Yezak kutsub üles homoseksuaalseid mehi külastama reedel verekeskuseid, kus paiknevad ka HIV kiirtestimise punktid. Ta kutsub üles mehi esmalt tegema HIV testi ning selle tulemusi teada saades soovitab ta proovida anda verd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles