Invaliid lamas Arukülas neli päeva maas

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Invaliid. Illustreeriv foto.
Invaliid. Illustreeriv foto. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ülemöödunud nädala lõpus teatas Aruküla elanik kohalikule politseinikule, et juba neljandat päeva lamab maas inimene – selgus, et tegu oli invaliidiga, kes kannab jalaproteese.

Mitmepäevasest õueslamamisest kuumade ilmadega oli meesterahva kehal tekkinud põletik ning teda katsid vaglad, kirjutab Ida-Harjumaa nädalaleht Sõnumitooja. «Kutsusime kiirabi, kuid brigaad teda haiglasse ei viinud ja abi ei andnud, sest tegu ei olnud äsja juhtunud õnnetusega,» rääkis piirkonnapolitseinik Anu Metsaorg.

Kohalik elanik toimetas invaliidi oma transpordiga koju, samal ajal jõudis sinna ka viis aastat piirkonnas töötanud sotsiaaltöötaja Karin Möllits, kes kommenteeris: «Nii kohutavas seisukorras inimest, kel vaglad peal, ei ole ma varem näinud.» Kohale tuli ka mehe peretuttav, kes pesi abivajaja puhtaks.

Õnnetusse sattunud mees ei olnud alkohoolik. «Tahan inimestele südamele panna, et sellistest asjadest tuleb kiiresti teada anda, mitte oodata mitu päeva. Eesti inimestele on omane hoolimatu ja parastav suhtumine. Kui keegi maas lamab, peetakse alkohoolikuks ja selle asemel, et ligi astuda ning uurida, milles asi, suhtutakse halvustavalt ja põlastusega,» sõnas Metsaorg. Mehe võttis enda hoole alla tema poeg, kes sõitis sündmuspaigale.

Karin Möllits lisas täiendavalt Postimehele, et umbes 50ndates aastates mees on praeguseks toimetatud hooldushaiglasse. «Me arvasime, et sedasi on talle parem ja saime talle koha hooldushaiglasse.»

Möllits usub, et meest märgati ka varem, kuid keegi lihtsalt ei teatanud, et abi oleks vaja. «See koht oli keset alevit, aga mitte lageda peal, vaid niimoodi puude ja põõsaste all. Sealt ei käi ka väga palju inimesi mööda,» kirjeldas sotsiaaltöötaja.

Peamine põhjus, miks kiirabi keeldus patsienti ise abistamast, oli Möllitsi sõnul mehe halb seisukord: vaglad ja mustus. «Me puhastasime ta ära ja palusime kiirabil uuesti tulla, aga nad ei tulnud kohale. Kiirabi ütles, et sellise inimesega ei ole haiglas midagi teha. Nad väitsid, et tulevad kohale siis, kui midagi on äsja toimunud, aga see ei olnud äkiline. Nad soovitasid pöörduda perearsti poole, mida me esmaspäeval tegime.» Pika lamamise tagajärjel on mehele tekkinud haavandid ja tema nahk haudub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles