Sügava haava puhul aitab geel

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haava puhastamiseks on müügil mitmesuguseid antiseptikuid, sügava haava puhul sobib haavageel.
Haava puhastamiseks on müügil mitmesuguseid antiseptikuid, sügava haava puhul sobib haavageel. Foto: Toomas Tatar

Sügavate haavade puhul on väga head abimehed haavageelid, mis hävitavad baktereid ning aitavad haavas niiskust hoida.

«Kui on sügavam haav, sobib sinna panna just haavageeli,» sõnas Ülikooli Apteegi proviisor Kärol Teng ning selgitas, et geel aitab hoida haavas niiskust ja on ka antiseptilise toimega.

Tengi sõnul peab meeles pidama, et isegi uuemaid antiseptikuid ei ole mõistlik üle kahe nädala järjest kasutada, kuna need tapavad ka head bakterid, mida on tarvis haava kinnikasvamiseks. Kui aga ühe vahendi kasutamises on tehtud paus, võib seda mõne aja pärast uuesti kasutada.

Prontosan on käsimüügis olevatest vahenditest ainus, mis lahustab haava pealt ära biofilmi. «Mina selgitan biofilmi nii, et see on olukord, kui bakterid hoiavad omavahel tugevalt kätest kinni ja ei lase lahti,» muigas Teng. «Ükski teine antiseptikum või puhastusaine biofilmi ära ei võta.» Prontosaniga võib teha ka kompressi: võtta marlikangast tükike, see immutada ja panna veerandtunniks haava peale.

Tengi sõnul võib Prontosani, mida on saadaval nii vedeliku kui geelina, kasutada pikemat aega ning see sobib hästi ka villide ja kergemate põletuste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles