Kalakasvataja: kui kalamarjale säilitusaineid ei lisa, ei ole sellest ükski edasimüüja huvitatud

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Must kalamari
Must kalamari Foto: SCANPIX

Kalakasvataja Valmer Soodla Krei-Jõu OÜ-st peab loomulikuks, et kalasöödale on lisatud looduslikke turgutavaid aineid. Samas nendib mees, et toiduainete realiseerimisel ei saa üle ega ümber säilitusainete lisamisest.

«Mina kui väike alustav kalakasvataja Eesti mastaabis võin kinnitada üht, et loomulikult on kalasöötasid arendatud kui igat teist loomasööta ja neis leidub looduslikke turgutavaid ja kalale elus vajalikke aineid nii nagu igale elusolendile – kaasaarvatud inimesele.»

Kalasööt sisaldab toorproteiini, toorrasva, süsivesikuid, kiudaineid ja muid eluks vajalikke aineid. Soodla sõnul on kala oma olemuselt üks nõrgemaid elusolendeid, kes ei talu isegi depressiooni, rääkimata keemia sisse söötmisest.

Probleem toiduaine realiseerimises

Kalakasvataja ei näe probleemi looma-, linnu-, kalakasvatamises ja söötmises, küll toob ta murekohana välja inimesele värske ja kasuliku toorme ja toiduaine realiseerimise. «Meil Eestis jõuavad mingil põhjusel kaubandusse müügile kalapartiid Soome ja Norra kalakasvatajate nimel lõhelised, millised kalad peaksid olema väga kvaliteetsed, ometi seda müüdavad kalad ei ole,» nentis Soodla.  

Soodla sõnul on jahutatud kala tihti külmutatud, sest lõhelise säilimisaeg peale verestamist on 24 tundi. «Ometi on igal kaubandusketis müüdava lõhelise säilivusaeg viis päeva ja kui hind alla lastakse võib venida see nii pikale, kui pea otsas püsib. Lõpuks eemaldatakse kalal pea ja selgroog ja säilib jälle viis päeva. Mille sees aga öösel kala hoitakse, ei räägi keegi – säilib kui muumia.»  

«Nimelt mina kui väike vesiviljeleja olen hädas kalamarja realiseerimisega. Kui kalamarjale säilitusaineid ei lisa, ei ole seda ükski edasimüüja huvitatud edasi müüma,» sõnas Soodla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles