Rõivas plaanib keelata alaealistel e-sigarettide tarvitamise

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret.
E-sigaret. Foto: AP/ Scanpix

Selleks, et muuta e-sigarettide tarvitamine ühemõtteliselt alaealistele keelatuks, esitab sotsiaalministeerium valitsusele sel sügisel vastava seadusemuudatuse ettepaneku.

Sotsiaalministri Taavi Rõivase sõnul keelab kehtiv tubakaseadus juba praegu tubakatootega sarnanevate toote müügi alaealistele. «Praegu kehtiv tubakaseadus ütleb, et alaealistele ei tohi müüa, ega pakkuda tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga,» ütles Taavi Rõivas. «Seega ei tohi alaealistele e-sigarette müüa, olgu need siis suure või väikse nikotiinisisaldusega või nikotiinivabad,» väitis Rõivas.

Samas möönis Rõivas, et tubakaseaduses ei ole ühemõtteliselt alaealistele e-sigarettide tarvitamine keelatud. «Kuid siinkohal peaks ühiskond tervikuna lähtuma kainest mõistusest ning alaealiste puhul üles näitama nulltolerantsi tubakatoodete ja nendega sarnaste toodete tarvitamise suhtes,» selgitas Rõivas.

Selleks, et muuta e-sigarettide tarvitamine ühemõtteliselt alaealistele keelatuks, esitab sotsiaalministeerium valitsusele sel sügisel vastava seadusemuudatuse ettepaneku. Sotsiaalministeerium plaanib tubakaseaduse muutmist alla raviannuse (alla 1,5 mg nikotiini) sisaldavate e-sigarettide tubakatoodeteks määratlemiseks Eesti siseselt.

Plaanitav tubakaseaduse muudatus tähendaks ka reklaamikeelu laiendamist e-sigarettidele, alaealistele müügikeelu täiendamist ja suitsetamiseks keelatud kohtades e-sigareti kasutuse piiramist.

«E-sigaret sisaldab erinevaid kemikaale, millest osad on ärritavad (maitse ja lõhnaained) ja mürgised (nikotiin ise),» ütles Rõivas.

Kuna e-sigaretid on üsna uus toode, siis kõik Euroopa Liidu liikmesriigid arutavad Rõivase sõnul ka ühiselt võimalusi, kuidas nende tarvitamist piirata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles