Kuidas päikesepõletust leevendada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitajad Stroomi rannas.
Päevitajad Stroomi rannas. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Huffington Post pakub välja kümme viisi, kuidas liigsest päikesest kannatada saanud naha punetust ning valu leevendada.

Aloe Vera

Apteekides leidub mitmeid aloe verat sisaldavaid tooteid, mis pakuvad päikesepõletusele leevendust, kuna need sisaldavad antioksüdante ning on põletikuvastased. Samas märgib Huffington Posti tervise toimetaja dr Patricia Fitzgerald, et otse taimest saadav geel on kordades parem kui valmistoode.

Habemeajamisvaht

Kuigi see kõlab kummaliselt, soovitatakse päikesepõletuse leevendamiseks kodusest vahenditest ka habemeajamisvahtu. Kuigi ei ole teaduslikult tõestatud, et vahust kasu on, märgib Miami ülikooli Milleri meditsiinikooli dermatoloogia professor Jonette Keri, et see võib siiski toimida. «Habemeajamisvahus on tavaliselt mentooli ja kemikaale, mis mõjuvad nahale rahustavalt ning jahutavad seda,» sõnas ta.

E- ja C-vitamiin

Mitmed tervisesaidid soovitavad valu vähendamiseks määrida nahale E-vitamiini õli, kuna see niisutab nahka. Teadlased nõustuvad, et vitamiin aitab, kuid seda pigem ennetavalt. «Vitamiinid on kõige efektiivsemad, kui neid kasutada regulaarselt, mitte ühekordselt,» sõnas dermatoloogia professor ja erapraksise juhataja Jessica Krant ning lisas, et ei ole ühtegi teaduslikku uuringut, mis tõestaks, et vitamiinid aitavad ka siis, kui nahk on juba põletada saanud.

Äädikas

Äädikas, eriti õunaäädikas, on tuntud kodune vahend päikesepõletuse vastu. Kuigi äädika mõju ei ole samuti uuritud, on see Keri sõnul siiski efektiivne, kuna äädikas toimib antiseptikuna ning jahutab aurustudes nahka.

Jää ja külm dušš

Enamik inimesi tahaks esimese asjana põlenud kohale midagi külma asetada ning teadlased nõustuvad, et külm tõesti aitab. Samas tuleks jää kasutamisel ettevaatlik olla, et suure jahutamise käigus nahk hoopis külmakahjustust ei saaks.

Söögisooda

Kuigi ka söögisooda kohta puuduvad uuringud, kasutavad paljud inimesed päikesepõletuse puhul just seda vahendit. Keri sõnul on see loogiline, kuna sooda loob leeliselise keskkonna, mis rahustab nahka. Samuti on soodal koorivad ja antiseptilised omadused, mis aitavad sügeluse vastu.

Fitzgerald soovitab soodat veega segada ning siis seda vatitupsu abil põletatud nahale kanda või lisada pool klaasi soodat leigesse vanni ning siis selles liguneda.

Piim

Mitmed tervisesaidid soovitavad päikesepõletuse leevendamiseks määrida kahjustatud nahale ka külma piima, samuti olevat kasu jogurtist.

Mesi

Lisaks mitmetele teistele raviomadustele on meest abi ka päikesepõletuse korral. Mesi on antibakteriaalne ning mitmete uuringute kohaselt aitab see kiirendada haavade paranemist, sõnas Keri. Tänu sellele aitab mesi põlenud nahal kiiremini uut epiteelkihti kasvatada.

Tomat

Päikesest põlenud naha hõõrumine tomatiga võib valu leevendada. Saksamaal läbiviidud uuringu kohaselt on see kõige tõenäolisemalt seotud lükopeenide sisaldusega tomatis.

Kaerahelbed

Kaerahelbed on üks vanimaid soovitusi päikesepõletuse raviks ning ka teadlased kinnitavad, et sellest on tõepoolest abi. Ka kaeras leidub põletikuvastaseid aineid, mis aitavad valu leevendada, sõnas Krant. «Kaerahelvestest võiks putru keeta ning selle siis maha jahutada ning nahale kanda,» õpetas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles