Paljud arstitudengid ei proovinudki residentuuri pääseda

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Kui arstitudengite hinnangul tuleks Eestis residentuuri astumisel eelistada neid, kes alles hiljuti meditsiini põhiõppe lõpetasid, siis Tartu ülikooli arstiteaduskonna residentuuri prodekaani Margus Lemberi kinnitusel ei oleks see õiglane.

Arstitudengite sõnul probleemiks see, et kõik lõpetanud tudengid ei mahtuvat residentuuri. See paneb neid mõtlema võimaluse peale minna välismaale õppima.

«Sel aastal lõpetas arstiteaduskonna 128 noort. Kuigi residentuuri kohti oli viimaste aastatega võrreldes tunduvalt rohkem (155), jäi sellest siiski väheks,» tõdes Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi pesidendi Marta Velgan. Kokku esitati residentuuri tänavu avaldusi 175.

«Praegusel hetkel on residentuuri astumise tingimused kõikidele arstikutse omandatule võrdsed – nii neile, kes on lõpetanud aasta või rohkem tagasi, kui ka neile, kellel on üks või mitu eriala juba omandatud,» selgitas Velgan. Samuti ei ole residentuuri astumisel määravaks vanus. «Paari aasta eest oli vanimaks residentuuri astujaks 70-aastane tohter,»lisas ta.

Arstitudengite meelest peaks värskelt lõpetanud tudengid eelisjärjekorras saama residentuuri astuda. Nii on suurem tõenäosus neid kodumaal hoida.

Kunstlik eelis ei ole õigustatud

Tartu ülikooli arstiteaduskonna residentuuri prodekaan Margus Lemberi sõnul oli residentuurikohti sel aastal piisavalt. «Nii nagu ka varasematel aastatel, oli ka tänavu terve hulk noori lõpetajaid, kes isegi ei proovinud siin residentuuri astuda,» kinnitas Lember ja tõi välja, et ligi 20 kuni 25 protsenti lõpetanutest ei proovi kohe residentuuri astuda.

«Kui keegi sisse astuda soovijatest ei pääsenud residentuuri, siis seda eelkõige konkursi tõttu teda huvitaval ainuvõimalikul erialal. Näiteks, kui ühele residentuurikohale mingil erialal on viis soovijat, siis on selge, et neli sinna ei pääse, ent neil on võimalus kasutada oma järgmist valikut,» selgitas Lember, kelle sõnul ei ole vastlõpetanutele kunstliku eelise loomine õigustatud. «Miks värskelt lõpetanu šansid sisse saamiseks peaksid olema suuremad kui näiteks aasta varem lõpetanul, kes siis konkursiga välja jäi?» küsis Lember. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles