Teadlased: LSD kahjulik mõju on müüt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LSD
LSD Foto: Wikipedia.org

Norra teadlased lükkasid oma uues uuringus ümber kuuldused jäädavalt rikutud sünapsite ning ränkade hallutsinatsioonide kohta, millega LSD-d tarvitanud inimesed väidetavalt oma edasises elus toime tulema peavad, ning jõudsid koguni järeldusele, et LSD võib olla tervisele kasulik, vahendas uudisteportaal Local.

«Ükskõik milliste psühhedeelsete ainete eluaegse tarvitamise või viimase aasta jooksul LSD tarvitamise ning vaimse tervise probleemide tõenäosuse suurenemise vahel ei leitud olulisi seoseid,» järeldasid Trondheimis asuva Norra Teadus- ja Tehnoloogiaülikooli (NTNU) teadlased Pål-Ørjan Johansen ja Teri Krebs oma uuringus, mille tulemused avaldati teisipäeval ajakirjas PLOS ONE.

«Pigem seondus psühhedeelsete ainete kasutamine mitmel juhul hoopis vaimse tervise probleemide väiksema esinemissagedusega,» kirjutasid teadlased.

Uuringu käigus analüüsiti enam kui 130 000 ameeriklaselt kogutud andmeid, kes olid vastanud aastatel 2001-2004 narkootikumide tarvitamist puudutavatele küsitlustele. Uurimisalustest 22 000 olid tarvitanud vähemalt kord elus psühhedeelseid aineid.

Varasemad uuringud, mille käigus on tõendamist leidnud psühhedeelsete ainete kahjulik mõju vaimsele tervisele, on põhinenud väikesele arvule juba varem vaimuhaigusi põdenud patsiente käsitlevatele juhtumitele, jättes täielikult kõrvale suure osa inimestest, kellel ei tekkinud ühtegi negatiivset kõrvalmõju, väitis Krebs.

2012. aastal avaldatud uuringus tõestasid kaks neuroteadlast, et LSD on tõhus ravim alkoholismi vastu ning toime algab juba ühest doosist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles