Iidne nuhtlus ilmutab end igal sügisel

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täi.
Täi. Foto: SCANPIX

Suuremad täitõve- ehk pedikuloosipuhangud saabuvad koos lasteaia- ja kooliaasta algusega, nendib proviisor Jaan Jänes.

Kuna täidega nakatumine toimub inimeselt inimesele, saavad  parasiidid eriti hõlpsalt levida kooli alguse ja kehvade sügisilmade tõttu rohkem tubaseks jäävate laste seas.

«Esmaseks täitõve kaebuseks võib olla kukla- ja kõrvataguste nahapiirkonna sügelemine. Lükates juuksed lahku ja vaadates neid  peanaha lähedalt, võib märgata valkjaid tinge – tavaliselt just kõrvade taga ja kaelal,» räägib proviisor. «Peatäidest võib olla tingitud ka lümfisõlmede suurenemine kaelal ja kõrvade taga.»

Tavaliselt levivad täid pea- või juuksekontakti, aga ka mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjade kaudu. Täid ei teki mustusest ega lenda õhus ringi – haigus levib otsese kontakti teel, rõhutab proviisor. Samuti ei levita täisid koerad ega kassid.

Inimese peatäi ehk pediculus humanus capitis on verd imev parasiit, kes elab vaid inimese peas, juustega kaetud alal. Kolme millimeetri pikkune emasloom kinnitab tingud ehk täimunad oma kehanõrega ükshaaval peanaha lähedale juuksekarva külge.

Tingumunad kooruvad umbes kaheksa-üheksa päevaga, noor täi ehk nümf areneb täiskasvanuks 9–12 päevaga. Sel ajal peavad nümfid ellujäämiseks saama 24 tunni jooksul imeda verd, muidu parasiidid hukkuvad. Täi eluiga on 40 päeva ja selle aja jooksul võib ta anda ligi 300 järglast.

«Varem peatäide tõrjumiseks kasutatud peamiselt neurotoksilise toimega ravimite suhtes on täid muutunud immuunseks,» tõdeb Jänes. «Aga uuringud kinnitavad, et uue täivastase vahendi toimeaine dimetikoon suudab lühikese ajaga peatäid ja tingud täielikult hävitada, olles samal ajal inimesele hästi talutav ja ohutu.»

Kuna Eesti apteekides müüakse ka dimetikooni sisaldavaid täivastaseid vahendeid, siis saab neist parasiitidest hõlpsamini lahti kui vanasti täikammiga juukseid sugedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles