Kasvav trend: unes sõnumeerimine

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noored haaravad poolunes telefoni ja saadavad seosetuid sõnumeid, mida järgmisel hommikul ei mäleta. Arstid hoiatavad, et magamise ajal telefoni läheduses hoidmine võib takistada REM-unne vajumist.

2010. aastal saatis keskmine teismeline Ameerikas 3339 tekstsõnumit kuus, mida on kaheksa protsenti enam kui aasta varem, vahendab Medical Daily Nielseni uuringut.

Kõige enam saadavad sõnumeid noored. Just noorukite seas on ka levimas öise sõnumeerimise trend - saadetakse poolunes sõnumeid, mida järgmisel hommikul ei mäletata.

«Hoian telefoni voodis enda kõrval. Vahel ärkan öösiti ja saadan sõnumi, kuid hommikul seda ei mäleta,» ütles Megan väljaandele CBS, lisades, et saadetud sõnumid on sageli väga seosetud.

23-aastane Kayla Potega saadab öösel harva sõnumeid, aga kui seda teeb, siis ainult oma kaaslasele. «Arvan, et tahan rääkida talle oma unenägudest, ise samal ajal magades, seega ma lihtsalt haaran telefoni ja kirjutan talle neist, kuid hommikul seda ise ei mäleta,» jutustas Potega väljaandele CNN. «Mäletan, et olen talle püüdnud anda ka nõu,» lisas Potega.

On ka juhtumeid, kus saadetakse väga romantilisi sõnumeid. Villanova ülikooli professor Elizabeth Dowdell meenutas üht oma õpilast, tüdrukut, kes saatis tihti unes sõnumeid. Nii oma kursusekaaslase kui ekskaaslase sõnumitele vastas ta, et «armastan sind».

«Ta tundis õudust, kui selle avastas,» ütles Dowdell, kelle sõnul levib selline trend peamiselt aga teismeliste seas. Dowdell hoiatas, et öisel sõnumeerimisel on tervisega seotud tagajärjed, kuna teismelisena on sügav uni väga oluline. Teismelised vajavad vähemalt kaheksa ja pool tundi und.

«Hoides aga mobiiltelefoni öösel läheduses, võib olla raskendatud REM-unne vajumine,» nentis Dowdell.

«Uni on väga oluline taastav protsess,» ütles unespetsialist Josh Werber. «Vähene uni mõjutab järgmisel päeval meie kognitiivset võimet,» lisas ta.

Noor neiu Laura Hogya on alati väga väsinud pärast seda, kui on öösel sõnumeid saatnud. «Ma ei olegi päris kindel, kas see on vähkremisest või justnimelt sõnumite saatmisest,» ütles ta. Hogya toonitas aga, et murelikuks teeb teda öine sõnumeerimine siis, kui ta peaks unes vastama klientide e-kirjadele.

Werber ütles, et parim lahendus oleks telefon magamise ajaks kaugemale paigutada või see üldse ööseks välja lülitada - nii saab vältida piinlikke olukordi ning ka uni on sügavam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles