Apteekrid: kui koolitustellimust ei suurendata, on oodata personalikriisi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apteek.
Apteek. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Apteekide Ühendus (EAÜ) ja Eesti Apteekrite Liit (EAL) on seisukohal, et vastuvõtuarve tuleks kõrgkoolide arsti ja medõdede erialade kõrval suurendada ka proviisori ja farmatseudi erialal.

«Käesoleval aastal vähendati farmatseutide õppekohti 40-lt lausa 30-le ja proviisoriõppesse võeti uue kõrgharidusseaduse tõttu kõigest 36 tudengit. Möödunud aastail on proviisoriks võimaldatud õppida keskeltläbi 48-l tudengil, neist 30 riigieelarvelisel ja 18 riigieelarvevälisel kohal,» teatas EAÜ juhatuse liige Kristiina Sepp.

Sepa selgitusel on farmatseudid olukorras, kus viimase kaheksa aasta jooksul on apteekides töötavate spetsialistide keskmine vanus tõusnud (sh ligikaudu 6 protsenti on vanemad kui 65-aastased), kuid apteekrite koguarv on jäänud samaks.

«Seoses elanikkonna vananemisega ning haiguste parema diagnoosimise tulemusena kasvab samas ravimikasutus – ainuüksi müüdud retseptide arv on kasvanud viimase kaheksa aasta jooksul 35 protsenti ning kasvab prognoosi kohaselt samas mahus edasi ka eelolevatel aastatel,» arvas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles