Bioloogilisel kellal ja diabeedil on seos?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bioloogilisel kellal ja diabeedil on seos?
Bioloogilisel kellal ja diabeedil on seos? Foto: SCANPIX

Briti teadlaste sõnul võib bioloogilise kella ja diabeedi vahel seos olla.

Teadlaste sõnul on näidanud mitmed uuringud, et sisemise kella väärtalitus, liiga vähene ööuni, võib diabeeti haigestumisel suurt rolli mängida, vahendab STT väljaannet Nature Genetics.

«Meie uuring näitas, et bioloogilisel kellal on diabeediga seos,» sõnasid uurijad.

Bioloogiline kell reguleerib inimese une- ja ärkvelolekurütme. Nende rütmide häirumine võib teatud tingimustes aga haiguse esile kutsuda.

Teadlased analüüsisid, kas ja kuidas geneetilised muutused haigusi esile kutsuda võivad.

Uurijad avastasid, et teatud geenimutatsiooniga inimestel oli vererõhk ja veresuhkru tase tavapärasest kõrgemad. Need kaks asja mõjutavad samas ka  sisemist bioloogilist kella ja organismi ööpäevaseid rütme.

Uurijad loodavad, et nende avastus aitab leida uusi võimalusi diabeedi ennetamiseks ja raviks.

«Avastasime, et bioloogilise kella häired võivad mõjutada diabeedi teket. Ka ülekaal mängib suurt rolli. Näiteks on ülekaaluliste laste une kvaliteet tavakaalus laste omast kehvem  ja nende laste kehakaal võib viletsa une tõttu veelgi kasvada,» selgitas uurija Philippe Froguel

Froguel jätkas, et  sisemise kella järsud muutused kasvatavad mitmesugustesse haigustesse, sealhulgas ka diabeeti haigestumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles