Pensioniametis peab puuet korduvalt tõestama võimaliku paranemise tõttu

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Postimees.ee lugejad kaebavad, et pensioniametis korduv puude või töövõimetuse tõestamine on mõttetus, kuid põhjus selleks on võimalik tervise paranemine.

«Ravimatult haige või näiteks jalutu inimene peab iga ühe või kahe aasta tagant tõestamas käima, et pole vahepeal terveks saanud või jalgu alla kasvatanud. Ja siis veel kogu see paberimajandus ja ajakulu,» kurdab üks Postimees.ee kommentaator.

Sotsiaalministeeriumi hinnangul pole puude või töövõimetuse korduva taotlemise protsess mitte inimeste kiusamiseks, vaid arvesse arvestab tänapäeva meditsiini võimalusi.

«Meditsiini arenedes luuakse uusi ravimeid ning näiteks krooniline haige võib neist leevendust saada,» seisab pressiesindaja Eli Lillese vahendatud sotsiaalministeeriumi vastuses.

Amputeeritud käsi või jalg tõepoolest tagasi ei kasva, kuid ka sellise puudega inimene võib töötada. «Kui inimene vajab näiteks jala- või käeproteesi, siis uus ja mugav protees võib oluliselt muuta tema elukvaliteeti ning toimetulekut,» märgib ministeerium.

«Puue ja püsiv töövõimetus ei sõltu ainuüksi inimese tervislikust seisundist, oluline on see, kuidas inimene ühiskonnaelus või tööelus hakkama saab. Seetõttu annab töövõime kaotust või puuet taotlev inimene ekspertiisitaotluses hinnangu oma toimetulekule ja vajadustele,» lisati ministeeriumist.

Lisaks pole inimesed rahul puude või töövõimetuse tõestamise protsessiga.

«Selleks et haige inimene saaks häbiväärselt väikese töövõimetuspensioni, peab ta täitma paksu ajuvabade küsimustega küsimustiku, mille alusel siis otsustatakse kui raske inimese puue on. Küsimustiku üleandmiseks ootad vähemalt tund aega ukse taga järjekorras, siis ootad kaks kuud või enamgi otsust,» kirjutab nördinud lugeja.

«Lõpuks leitakse, et sul siiski on õigus töövõimetuspensionile ja oled saanud ka puude aga rahade saamiseks pead jooksma jälle pensioniametisse, ootama järjekorras ja täitma avalduse, et sa omale määratud raha tõesti ka tahad kätte saada.»

Sotsiaalministeeriumist vastati, et puudega inimene ei pruugigi alati pensioniametisse kohale tulla, vaid võib ministeeriumi teatel ekspertiisi taotluse saata ka posti või e-posti teel digiallkirjastatult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles