Täid tulevad koos kooli algusega

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täide hoogsam levik tuleb lasteaia ja kooli algusega.
Täide hoogsam levik tuleb lasteaia ja kooli algusega. Foto: Corbis / Scanpix

Viimasel ajal on kogu maailmas täheldatud peatäide esinemise sagenemist. Hoogsamat täide levikut ennustatakse sügiseks.

Peatäide esinemissageduse suurenemise üheks põhjuseks peetakse globaalset kliima soojenemist -  soojad ja lumevaesed talved ning rohked vihmased ilmad sunnivad lapsi rohkem aega toas veetma, väljas mängitakse üha vähem ja seega on täide levikuks loodud soodsad tingimused, teatas täivastaste vahenditega tegelev ravimifirma KBM Pharma.

Teine oluline põhjus, miks peatäidega nakatumiste arv suureneb, on täide kohanemine pikalt kasutuses olnud ravimitega.

Arvestades, et täidega nakatumine toimub inimeselt inimesele, siis algab suurem täitõve puhang ravimifirma ennustusel sügisel koos lasteaia ja kooli algusega.

Esimene märk täidest on tihti kukla- ja kõrvataguste nahapiirkonna sügelemine. Lükates juuksed lahku ja vaadates juukseid peanaha lähedal, on näha juuste küljes valkjaid tinge, tavaliselt just kõrvade taga ja kaelal. Peatäidest võib olla tingitud ka lümfisõlmede suurenemine kaelal ja kõrvade taga.

Tavaliselt kanduvad peatäid ühelt inimeselt teisele füüsilise pea- või juuksekontakti kaudu, aga ka mütside, sallide, patsikummide, kammide ja harjadega.

Arvamused, et täid tekivad mustusest, hüppavad või lendavad õhus ringi, on ekslikud, sest haigus levib otsese kontakti teel. Samuti ei levita täisid koduloomad – koerad, kassid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles