Optimistliku meelelaadiga naised elavad kauem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurooplaste usk majanduse tulevikku viimase kahe aasta kõrgeim.
Eurooplaste usk majanduse tulevikku viimase kahe aasta kõrgeim. Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et optimistliku meelelaadiga naistel on märgatavalt väiksem oht haigestuda südamehaigusesse ning haigusohu kahanemine kasvatab märgatavalt nende eluiga.

Samalaadse uuringu tegid Hollandi teadlased varem meeste kohta ja nad leidsid, et optimism vähendas meestel infarkti teket, kirjutab BBC.

Kaheksa aasta jooksul 100 000 naisega tehtud uuring näitas, et pessimistidel oli optimistidega võrreldes vererõhk ja kolesterool märgatavalt kõrgemad.

Optimistlikult meelestatud naistel on oht haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse umbes üheksa protsenti, samas kui pessimistidel on see 14 protsenti.

Arstide sõnul võib optimistide pikema eluea juures mängida rolli ka see, et kui nad haigestuvad, siis nad hoolitsevad enda eest paremini. Ka olid optimistlikud naised liikuvamad ja saledamad kui kõike pessimistlikus valguses nägevad naised.

«Uuring näitas, et suures koguses negatiivsust mõjub tervisele väga halvasti. Negatiivsed emotsioonid vallandavad kehas kemikaalid, mis võivad kasvatada südamehaigusesse haigestumist, kuid me ei tea veel selle täpset mehhanismi,» selgitas uuringu juht Hilary Tindle.

Teadlane lisas, et enda suhtes vaenulikku käitumist saab seostada ka halbade harjumustega nagu suitsetamine või rämpstoidu söömine, mis samuti mõjutavad südame tööd.

«Psüühiline tasakaal ja optimism mängivad tervisekäitumise juures suurt rolli. Mida optimistlikum inimene, seda enam ta enda eest hoolitseb. Seda enam on võimalik elada pikk ja kvaliteetne elu, » nentisid teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles