Euroametnikud andsid loa uue vähiravimi kasutamiseks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimifirma Novartis labor Šveitsis.
Ravimifirma Novartis labor Šveitsis. Foto: Novartis

Euroopa Komisjon andis loa kasutada uut ravimit Afinitor kaugelearenenud neeruvähi raviks.

Ravimit tootva kontserni Novartis esindaja David Epstein ütles, et komisjoni heakskiit võimaldab kõigis 27s Euroopa Liidu riigis tuhandetel kaugelearenenud neeruvähiga patsientidel saada paremat ravi ja pikendada nende elu.

«Ligikaudu 40 protsendil kõigist kaugelearenenud neerurakk-kartsinoomiga (RCC) patsientidest on kaugelearenenud kasvajaga tegemist juba diagnoosimise ajal, mis tähendab, et see on lisaks neerudele levinud ka teistesse kudedesse,» rääkis Epstein.

«Nende patsientide esialgse standardravi hulka võivad kuuluda VEGF-vastased ravimeetodid (meetodid, mis pärsivad veresoonte kasvu, millega kasvaja end toidab - toim). Enne Afinitorit puudusid tõestatud tõhususega ravivõimalused RCCga patsientidele, kelle kasvaja progresseerus ka VEGF-vastase ravi ajal või pärast seda.»

Neerurakk-kartsinoomi (RCC), mis moodustab ligikaudu kaks protsenti kõigist uutest vähijuhtudest, kutsutakse tihti neeruvähiks. RCC esinemissagedus suureneb järjekindlalt kogu maailmas, osaliselt ka suitsetamise ja ülekaalulisuse tõttu.

2006. aastal diagnoositi Euroopa Liidus rohkem kui 63 000 uut RCC juhtu ja sellesse suri enam kui 26 000 inimest. RCC puhul arenevad vähirakud neerutuubulite epiteelis ning seal tekib kasvaja. Ravi puudumisel võib kasvaja levida lähedalasuvatesse lümfisõlmedesse ning lõpuks ka teistesse organitesse

Eesti Vähiregistri andmetel diagnoositi 2005. aastal Eestis 264 neeruvähi esmajuhtu, neist 164 meestel ja 100 naistel. Neerurakk-kartsinoom moodustab 85 protsenti kõigist neeru pahaloomulistest kasvajatest.

Afinitor on heaks kiidetud ka USAs kaugelearenenud RCC raviks pärast ravi ebaõnnestumist sunitiniibi või sorafeniibiga.

Praegu uuritakse võimalusi kasutada Afinitori ka teiste vähitüüpide, näiteks rinnavähi, mao- ja maksavähi raviks.

Afinitori toimeaine on everolimus, mis on saadaval kaubanime Certican all erinevates annustes, et hoida ära organite äratõukereaktsiooni patsientidel, kellele on siirdatud süda või neer. Certican kiideti Euroopa Liidus esimest korda heaks aastal 2003.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles