Uus söömishäire – orthorexia nervosa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus söömishäire - orthorexia nervosa
Uus söömishäire - orthorexia nervosa Foto: AFP / Scanpix

Toitumisspetsialistide sõnul on hakanud levima uus söömishäire, mille all kannatajad söövad ainult  väga tervislikuks kuulutatud toiduaineid.

Uus häire kannab nime

orthorexia nervosa

, kirjutab abc.net.au.

«Selle all kannataja kinnisideeks on, et ta ei sööks midagi, mis tema arvates on ebatervislik ning selle tõttu boikoteerib lausa teatud toiduaineid,» selgitasid spetsialistid.

Asjatundjate sõnul on orthodoxia nervosa samasugune haigus nagu buliimia, anoreksia ja emotsionaalne liigsöömine.

«Uue söömishäire all kannatajad mitte lihtsalt ei eelista enda meelest väga tervislikke toiduaineid, vaid see on neile lausa kinnisideeks saanud,» nentisid tervishoiuspetsialistid.

Orthorexia nervosa all kannatajad on eelkõige 30-aastased hea haridusega, edukad ja jõukad keskklassi esindajad.

Suur osa selle haiguse all kannatajad on taimetoitlased, kes on oma menüüst jätnud välja näiteks soola, suhkru, piimatooted, soja ja loomsed valgud.

Asjatundjate arvates võib tervete toidurühmade menüüst välja jätmine tekitada mõnede ainete puuduse ja selle tõttu hakkab organism seda kompenseerima. See omakorda võib haigusi tekitada.

Uue söömishäire all kannatajad koostavad oma menüü ja toiduportsjonid lausa milligrammi täpsusega ning kontrollivad üle palju üks või teine komponent kilokaloreid sisaldab.

Tervisliku toitumise asjatundjate kinnitusel uut söömishäiret ei teadvustata, kuna praegu on moes toituda neist toiduainetest, mida propageeritakse kui tervisetoitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles