Doktor Arter

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg.
anestesioloog Markko Pärtelpoeg. Foto: Pm

Uues rubriigis vastab lugejate küsimustele arst- anestesioloog Markko Pärtelpoeg.


Ootame teie küsimusi aadressile arter@postimees või Maakri 23 a, Tallinn.

1. Mida teha, kui inimene on saanud seene- või muust toidust mürgituse?


Esmalt tahan öelda, et kõige õigem on seenemürgitust vältida ehk korjata ja süüa ainult neid seeni, mida te kindlalt tunnete. Samas põhjustavad vahel vaevusi ka täiesti söögikõlbulikud seened, kui need on riknenud või valesti valmistatud.



Kergema mürgituse puhul võib pääseda üleüldise nõrkuse ja kerge kõhuvaluga, raskem mürgitus toob kaasa juba tugeva kõhuvalu, oksendamise, kõhulahtisuse, peavalu ja -pöörituse; tugev mürgitus võib halvemal juhul lõppeda surmaga. Väga mürgiste valge ja rohelise kärbseseene söömise järel võivad mürgitusnähud ilmneda alles kuue tunni, vahel koguni ööpäeva jooksul, muude seente puhul on vaevused tavaliselt platsis poole kuni kahe tunniga.



Kui tekib väiksemgi seenemürgituse kahtlus, tuleb esmaabina juua leiget vett ja püüda oksendada. Rasket mürgitust kartes manustage koos vedelikuga 50 grammi meditsiinilist sütt (= 200 söetabletti ehk 20 lehte). Seejärel pöörduge kindlasti lähimasse haiglasse. Mürgitust on hõlpsam ravida, kui oskate arstile öelda, mis seeni sõite.



Samad näpunäited on omal kohal muudegi raskemate toidumürgistuste korral. Kergem mürgistus möödub iseenesest, tuleb vaid palju juua ja süüa kergesti seeditavat toitu. Kõhulahtisuse puhul on abiks mineraalvesi või apteegis retseptita müüdavad spetsiaalsed soolalahused. Palavikku tasub aspiriini või paratsetamooliga alla võtma hakata alles siis, kui kraadiklaas näitab üle 38 kraadi.



2. Kas ujulas plätude kandmine aitab vältida jalaseent?


Plätud on muidugi abiks, aga ainuüksi need küll kedagi seennakkusest ei päästa. Eriti siis, kui inimene kannab mujal pidevalt kinniseid jalanõusid ega järgi muid tavapäraseid hügieeninõudeid.



Niisketes ruumides levib nakkus kergesti seetõttu, et vees pehmeks muutunud nahk võtab seeneeoseid hästi külge. Just seepärast on oluline kanda ujulates jm plätusid ning pihustada jalgade kuivatamise järel neile desinfitseerivat vahendit, mis aitab ära hoida ebameeldivat haigust ja selle kallist ravi.



3. Kas pärast raju pidu võetud aspiriinitablett päästab järgmise päeva? Millest võiks veel abi olla?


Enne magamaheitmist võetud aspiriinitablett pole mingi imerohi, mis alkoholimürgitusest tingitud halva enesetunde kui võluväel minema pühib. (Pea)valu aitab aspiriin tõepoolest leevendada, muid mürgitusnähte mitte nii väga.



Eks igaüks võta vajadusel oma või sõprade nipid appi, aga kunagi ei maksa unustada vanu häid nõuandeid: sööge enne napsitamist ja selle ajal; jooge palju vett või mahla nii alkoholi pruukides kui ka enne magamaminekut. Ja muidugi tasub peo käigus meenutada vanarahvatarkust, mis ütleb, et võta pits ja pea aru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles