Aasias tuvastati uus eluohtlik malaariavorm

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk
Sääsk Foto: Ove Maidla

Siiani teadaolevalt vaid ahve nakatanud parasiit Plasmodium knowlesi on hakanud Malaisias levima ka inimestele ning hiljutise uuringu järgi võib see uus malaaria vorm tappa, kui haigust kiiresti ei ravita.


Kuigi haiguse uus vorm on siiani kontsentreerunud Kagu-Aasiasse, hoiatavad teadlased, et sellesse piirkonda reisivad inimesed võivad malaaria endaga lääneriikidesse kaasa tuua, kirjutab

BBC

.

Malaaria, mida põhjustavad malaariaparasiidid, kelle nakatunud sääsed inimese vereringesse viivad, tapab enam kui miljon inimest aastas.

Neljast malaariaparasiidist, kes sageli põhjustavad inimeste haigestumist, on peamiselt Aafrikas leiduv P. falciparum kõige surmavam. Teine parasiit, P. malariae, mida leidub erinevates troopilistes ja subtroopilistes regioonides üle maailma, põhjustab tavaliselt vähem tõsiseid sümptomeid.

Kui P. knowlesi nakatas siiani teadaolevalt vaid ahve, siis Malaisia Sarawaki ülikooli teadlased on avastanud, et sama parasiit põhjustab ka inimeste haigestumist. Viimane uuring näitab, et P. knowlesi't on mikroskoobi all kerge segamini ajada P. malariae'ga.

Kuid erinevalt oma sugulasest omab P. knowlesi võimet iga 24 tunni tagant veres paljuneda, mis tähendab, et nakkus on potentsiaalselt surmav.

Madal vereliistakute hulk

Teadlased võtsid vaatluse alla enam kui 150 Malaisia Sarawaki haiglasse 2006. aasta juuli ja 2008. aasta jaanuari vahel malaariaga toodud patsienti. Nad leidsid, et P. knowlesi oli haigestumise süüdlaseks enam kui kahe kolmandiku patsientide puhul.

Enamikul juhtudest kulges haigus tüsistusteta ja oli kergesti ravitav, kuid keskmiselt ühel patsiendil kümnest esines hingamisraskusi ja neeruprobleeme. Kaks patsienti suri.

Kuigi suremuse protsent oli alla 2, tegi see P. knowlesi'st sama surmava parasiidi kui P. falciparum. Samuti rõhutavad teadlased, et nii väikse valimi põhjal on raske anda täpset suremuse määra.

Kõikidel P. knowlesi'ga patsientidel oli madal vereliistakute hulk, oluliselt madalam kui teiste malaariavormide puhul. Samas ei tuvastatud ühtegi liigse veritsemise või hüübimisprobleemide juhtu, kuigi vereliistakud on hüübimise jaoks olulised.

Teadlased usuvad, et just madalast vereliistakute hulgast võib olla abi P. knowlesi põhjustatud infektsioonide diagnoosimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles